С лазерно шоу откриват банята в Ягода

След повече от 20 години в разруха отново ще заработи банята в Ягода

На официалното откриване на 22 август от 19:30 ч. ще пее Тони Димитрова. Реновираният минерален бански комплекс, който е паметник на културата с местно значение, ще освети Старозагорският митрополит Киприан, съобщават от Община Мъглиж. Лазерно шоу от Любомир Стаменов ще е част от програмата по откриването.

Водата на банята в мъглижкото село Ягода е в челната петорка на планетата по лечебни качества и е сред най-лековитите в цяла Европа. Тя извира с температура 54 градуса и доказано помага при кожно-венерически, неврологични и хронични болести на периферната нервна система. Препоръчва се и за възстановяване на спортисти.

На мястото на минералната баня някога е имало римски терми с големи размери, намерени са статуи и старинни предмети. В средата на ХІХ век местният жител Стоенчо Груелоу организира изграждането на бани за хигиенни нужди.

Близо половин век по-късно, през 1903 г., са разкрити останките от римските терми. Общината изгражда новата сграда през 1926 г. по проект на известния архитект Христо Димов, възпитаник на Политехническия университет в Прага. Той я проектира по модел на баните в Карлови вари. През 1934 г. тя е довършена и обновена – с мъжко и женско отделение, съблекални, къпални, басейн, помещение за вани, зала за почивка и масажи. През седемдесетте години на миналия век е застроен и вътрешния двор, като разширение на основната сграда.

През есента на 2019 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпусна за ремонт на банята 210 хил. лева, а през 2021 г. община Мъглиж пое дългосрочен дълг от Фонд ФЛАГ в размер на 1,9 млн. лева за възстановяване и основен ремонт на съществуваща сграда на комплекса със сградата на банята.

От община Мъглиж се надяват да превърнат Ягода в балнеолечебен център на Балканите, защото мнозина от тези, които търсят лек, са от съседните страни. Близостта до Стара Загора и Казанлък дава възможност за интересни туристически пътувания.

Днес в Ягода живеят над 3600 души, 2000 от които са на постоянен адрес.