На 3 август 1778 г. е открит знаменитият оперен театър „Ла Скала“

Tеатър „Ла Скала“ – 244 г. от откриването на люлката на стотици артисти

От Петя Петрова

Музика, изкуство, гастрономия…..с една дума – Италия. В страната, люлка на широк кръг артисти, композитори, певци и художници, преди 243 г. – 03.08.1778 г. е бил открит оперният театър „Ла Скала“, Милано.

Магията на италианската музика е невероятна, наричат я още музика на любовта и красотата, на мечтите и спомените. Дори наричат италианския език – езика на песента. Но това не е чудно, тъй като се твърди, че 90% от жителите на ботуша могат да пеят. Операта и въобще класическата музика обаче се открояват главно и именно в театър „Ла Скала“ в Милано, където се провеждат едни от най-признатите световни шедьоври. Дори първата опера „Дафне“ е написана от италианския композитор Джакопо Пери около 1597 г. Историята на италианската музикалната традиция се свързва с имената на Верди, Пучини, Скарлати, Доницети, Вивалди, Росини и др.

Повече за „Ла Скала“:

Оперният театър  „Ла Скала“ („Teatro alla Scala“, „La Scala“) е един от водещите оперни театри в света. Бил е построен за две години (1776-78) на мястото на църквата „Санта Мария дела Скала“, чието име носи.  Проектът за театъра е бил на Джузепе Пиермарини. Официално е бил открит на 3 август 1778 г. с постановка на операта „L’Europa riconosciuta“ („Признателна Европа“) от Антонио Салиери.

Залата, в цветовете бяло, сребристо и златисто, е била с формата на подкова в стил неокласицизъм и се слави до днес с безупречна акустика. В първоначалния й вид се е издигал портал за приемане на карети. В началото сцената на „Ла Скала“ не е била голяма. Сградата на театъра е струвала на Милано около 1 милион лири, а разходът е бил поет от 90 аристократически семейства. Театърът е бил разрушен по време на Втората световна война и през 1946 г. е възстановен в първоначалния му вид. След това неколкократно е бил реставриран. През 2004 г. е бил последният ремонт, което е струвало на Италия 61 млн. евро.

Оперният театър се намира в близост до галерията „Виктор Емануил II“ и Миланската катедрала. В музея към него е изложена уникална колекция на парижкия антиквар Жул Самбон, чиито разнообразни атрибути разказват за историатя на „Ла Скала“. Голяма част от тях са посветени на Джузепе Верди. Сезонът на „Ла Скала“ традиционно се открива всяка година на 7 декември – Деня на „Свети Амвросий“, празник на покровителя на Милано. Събитието е сравнявано с фестивала в Кан и раздаването на Оскарите.

Любопитно:

Първоначално „Ла Скала“ е бил известен като новия кралско-херцогски театър „Аlla Scala“.

Думата „scala“ означава „стълбище“.

Сцената на „Ла Скала“ не e била дом само за опера и балет. Виртуозният цигулар Паганини e дебютирал там през ноември 1813 г., с което полага успешното начало на кариерата си.

Операта на Винченцо Белини „Норма“ е поставена за първи път в театър „Ла Скала“ на 26 декември 1831 г.

Джузепе Верди години наред не позволява да се изпълняват негови творби в „Ла Скала“. Накрая обаче той поставя там своя „Реквием“, осъществява и премиерите на оперите „Отело“ и на последната му опера „Фалстаф“.

Артуро Тосканини е едно от най-големите имена, свързани с „Ла Скала“. Италианският диригент, прочут със своя перфекционизъм, внимание към детайлите и фотографска памет е бил главен диригент на театъра, където остава до 1908 г., връщайки се като музикален директор от 1921-1929 г.

Първото представление на операта на Пучини „Турандот“ се е провела в „Ла Скала“ на 25 април 1926 г. под палката на А. Тосканини. В средата на трето действие Тосканини е спрял оркестъра, обърнал се е към публиката и е обявил: „Тук операта свършва, защото в този момент маестрото умира“, след което завесата на театъра е била спусната.

По време на Втората световна война (1943 г.) по „Ла Скала“ е имало сериозни щети от бомбардировките. Театърът е бил е възстановен и отворен отново на 11 май 1946 г. със запомнящ се концерт, дирижиран от Тосканини.

Над 200 години най -големите певци от цял ​​свят са се стремили да пеят в „Ла Скала“. Мария Калас е направила своя дебют там през 1951 г., а театърът се превръща в нейния артистичен дом. Специално за нея са правени нови продукции от режисьорите Зефирели и Лукино Висконти.

Театърът разполага с повече от 3000 места.

Основни диригенти в „Ла Скала“ са били Клаудио Абадо (1968-1986), Рикардо Мути (1986-2005) и Даниел Баренбойм.

На сцената на оперния театър се изявяват и световно известните български оперни певци-Илка Попова, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Мариана Пенчева, Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Калуди Калудов и др.

Източаници: www.classicfm.com, www.wikipedia.org