С елегантна, стилна и многоцветна изложба Тодор Ковачев чества 80-годишнината си

На 1 август 2022 г., ден след като навърши 80 години, в изложбената зала „Лубор Байер“ на Стара Загора, художникът Тодор Ковачев вдигна втората самостоятелна изложба. Показани са 42 цветни рисунки, създадени през последните три години. Изложбата е вдъхновена и посветена на прелестната му внучка Елизабета Клементе, която присъства на духовния празник на дядо си.

Начало на събитието постави зам.кметът по културата на Община Стара Загора Милена Желева, която приветства юбиляра с думите:

„Вие сте човек, който държи на историята, защитава я и разпространява. Каузата, за която се борите, да бъде създадена история на Групата на старозагорските художници,  е незаменима и задължителна. Хората трябва да познават историята си и създателите ѝ, особено когато е свързана с изкуството. Поздравявам Ви! Бъдете здрав и ни радвайте с творбите си още дълги години. Ще бъде много хубаво другата година по това време тук да направим представяне на новата книга посветена на историята на гилдията на художниците, каза г-жа Желева.

Изложбата представи Милен Алагенски, председател на Представителството на Съюза на българските художници- Стара Загора.

„Тодор Ковачев има щастието да твори в период, в който стенописа е съществена част от облика на българското изобразително изкуство. Процесите в този период не са изолирани, а са в основата на утвърждаване на декоративно- монументалните изкуства като регулярна практика. В традиционния си вариант стенописа е в неразривна връзка с архитектурата и архитектурната среда.

На настоящата изложба обаче Тодор Ковачев не ни представя проекти а стенопис или репродукции, а живописни рисунки, изпълнени в декоративен маниер от последните няколко години.

Декоративният подход на работа позволява да бъдат анализирани и систематизирани теми и сюжети, които не са в полето на живописта и другите визуални изкуства. В този контекст поднасям своите адмирации към него, че е развил и продължава да развива, умението да превръща необозримото в явно и ярко артистично присъствие.

Условно рисунките в изложбата могат да бъдат обединени в няколко мотива. По-главните от тях са творби с автопортретни нотки, в които се вплита темата за художника като неделимо звено от обществото чрез неговите визуални епизоди и проблемите на античността, съотнесени към съвременната градска среда. Автопортретът е пречупен през изразните средства на шаржа. В дърво обаче, неговият лик е в основата на дървото, което съдържа плодовете на труда му. Това са елементи от стенописите.

Авторът е вдъхновен от ежедневните битови моменти. Умението на художника се състои във фантазното развитие на тези кратки истории, без да загубват от първоначалната си свежест. Градската среда е засегната в циклите с птици, които остават в сянката на автомобилите и хората, забързани в големия град, в съпоставка с античния свят. Всичко това се трансформира в невероятна лекота от Тодор Ковачев, което създава у зрителя усещане за игра в творческия процес. Именно в това е силата на художника – да се извисява над ежедневието, чрез трансформиране в декоративна живопис.

Честит юбилей! Честита изложба!“ – каза Милен Алагенски.

Тодор Ковачев благодари на Община Стара Загора и Представителството на художниците за проявеното внимание към неговия личен празник и подредената изложба. Специална благодарност отправи към внучката си Елизабета , която след 15 години самоизолиране, е върнала страстта му към рисуването.

„В началото на 70-те години на ХХ в. в Стара Загора се завърнахме един куп млади, ентусиазирани художници и основахме Ателие на младия художник. Направихме много и хубави неща, но както често се случва, в един момент всичко рухна. И от тогава- повече от 20 години чакам такова творческо обединение отново да се създаде и възроди. Исках да се появи сред нас един нов Иван Тодоров Попчев, който беше първият ръководител на Ателието на младия художник и директор на Художествената галерия. Всичко което сме постигнали, беше начело с него, с Христо Танев и Христо Турлаков, Неделчо Куманов, скулптора Тодор Тодоров, младият Петър Бонев – вече професор и моя милост.

След толкова време го открих в лицето на сегашния ни председател на старозагорската гилдия – Милен Алагенски. Искам да му подаря този плакет, направен преди 40 години. Раздавахме го на най-важните гости, които идваха в Дома на художника. От три години ние, старозагорските художници имаме достоен човек начело на групата. За тези три години той промени към добро толкова работи. Започна отново да обединява групата. Центробежните сили започнаха да изчезват. Подарявам ти плакета с надеждата да продължиш избрания път!- каза Тодор Ковачев.

Художникът е роден на 31 юли 1942 г. в Александруполис. Завършва висшето си образование в един от първите випуски на Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. Той е четвъртият старозагорец, завършил този факултет. Негова работа са  графичните знаци и логотипове на хотелите „Верея“, ‚Железник“, фабрика „Брикел“, логата на Общинския духов оркестър и читалище „Родина“, плакетите – знаци на международния пленер „Дружба“ и скулптурния симпозиум в камък през 1987 г. и 1989 г., логото на първата частна старозагорска галерия „Гама“ и още много монументалти творби из цялата страна. Съучредител е и основател на Ателието на младия художник в Стара Загора и главно действащо лице в създаването на Дома на художника в Града на липите.

Росица Ранчева