Любопитно – Аперол – история от 1919-а година

Историята на Аперол (Aperol)

Всичко започва в Италия в началото на 20 век. Двама братя, Луиджи и Силвио Барбиери, искали да създадат нов, по-лек аперитив, уникален за Падуа. Така се появява напитката Аперол (Aperol), която братята Барбиери представят за първи път на международен панаир в Падуа, който за времето си е имал световна известност. Оригиналната форма на бутилката и уникалният оранжев цвят привличат вниманието на много посетители към непознатата до тогава напитка Aperol.

Производство на Аперол

Аперол (Aperol) се произвежда по тайна рецепта, която не се е променила от създаването на напитката през 1919 година. За рецептата се знае, че включва горчиви и сладки портокали, ревен и много различни билки и корени.

Братята Барбиери са били креативни бизнесмени и инвестират в реклама, в резултат на което през 20-те години на миналия век в баровете се появяват първите рекламни плакати, целящи да привлекат вниманието на любителите на спорта, благодарение на ниското алкохолно съдържание на Аперол. Няколко години по късно, през 30-те години, в големи вестници се появяват рекламни кампании, насочени и към жените. Крайният успех на Аперол обаче пристигна, подобно на други исторически италиански марки, благодарение на първите телевизионни реклами през 60-те години.

Големият възход на Аперол започва през 80-те години с появата на Aperol Spritz, който се превръща в един от най-популярните аперитиви в наши дни.

През 2017 г. Aperol се подготвя за честването на своята 100-годишнина и от компанията Campary Group, собственик на Aperol, създават нова версия на своята емблематична бутилка.

Винаги черпеща вдъхновение от стила арт нуво, новата бутилка Aperol запазва извитите си форми с „A“, издълбано в основата на гърлото на бутилката, докато логото, което се откроява на синия фон, е наклонено на 11 градуса, точно каквото е алкохолното съдържание на Aperol.

Историята на Аперол Шприц и как той е станал един от най-популярните аперитиви, можете да прочете тук:

Аперол Шприц или просто Аперол в топъл летен ден…

Това е онзи период от годината, когато дори и винените хардлайнери си позволяват да изневерят на виното било то с бира, било то с летен Аперол Шприц (Spritz). И тук веднага уточняваме, че не казваме Аперол Щприц, нито Аперол Шпритц, като не и Аперол Шпритц, а Аперол ШПРИЦ

Шприц (Spritz) е вид коктейл, който става популярен първо в Северна Италия и по-конкретно в района на Венеция, а след това и в цял свят, като предпочитан аперитив. Според историята корените му ни връщат в края на 19 век, когато Венеция все още е била част от Австрийската империя (да, и аз останах учуден). Това е периодът, когато австрийските войници са пиели местно вино, разредено с вода, за да е с по-нисък алкохол. От там идва и немското име Spritzer.

За приготвяне на Шприц са били нужни равни части бяло вино и сода като основа, след което се прибавя ликьор или аперитив, според личния вкус. За предпочитане се използва чаша с голям балон и много лед. Поне така са стояли нещата до 2003 година, когато компанията Кампари (Campari) купува Аперол (Aperol).

Какво е Аперол Шприц

Чрез умело влияние над барманите, Шпритц (Spritz) постепенно бива изместен от Аперол Шприц (Aperol Spritz). От фирмения сайт на Аперол четем, че за приготвянето на идеалния Аперол Шприц (Aperol Spritz) са ни нужни чаша гоблет пълна с лед, равни части Просеко и Аперол, няколко капки газирана вода и парче портокал.

Очевидно е, че модифицираната рецепта със сигурност радва вкуса много повече и от класическата, и от рецептата на австрийските войници, след като коктейлът Аперол Шприц (Aperol Spritz) е сред 10-те най-популярни коктейла за 2018 година.

Подходящи аперитиви за вариации на Шприц в топъл летен ден могат да бъдат Лилет(Lillet), Луксардо Аперитиво (Luxardo Aperitivo), Лимончело (Limoncello)