Две големи старозагорски училища влизат в реновирани сгради

„За това лято най-големите ремонти са на двете големи училища – СУ „Васил Левски“ и „СУ „Христо Ботев“, съобщи за медията на Иванка Сотирова -зам.кмет по образование, здравеопазване и социални дейности на Община Стара Загора. – Средствата около 4.5 млн лв. са от Фонда за възстановяване и развитие . Етапът е на приключване. Посещението ми показа, че сградите са в добър много вид. Строителите си поставят задача до края на месец юли т.г. да приключат всички дейности. Аз им давам срок до 15 август, защото след това трябва да се подготвят училищата за новата учебна година. И двете училища ще обновяват вътрешното си обзавеждане, което също е много хубаво. Ремонтите включват и дворните пространства. Дворът на СУ „Христо Ботев“ е много добре планиран. Заедно с художественото осветление, и сградата, и дворът изглеждат много добре“.

За съжаление не е започнал още ремонтът на Професионалната гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня“. Средствата следва да бъдат осигурени от Министерство на образованието и науката (МОН) , тъй като проектът е по Интегрирания план за развитие. Това е един от последните проекти, с които Министерството участва. Проблемите са излезли от факта, че избраната фирма прекратява договора си, което става в началото на 2022 г. Докато се обяви нова поръчка минава доста време. Сега е избран нов изпълнител, който чака да му бъде преведен аванс от МОН и да започне планираните дейности. Поради тези обстоятелства училището и тази година ще остане пребазирано в Основно училище „Георги Райчев“. Общината се извинява за неудобството, но по-важно е да се случи ремонтът.

В останалите детски заведения, малките ремонти се изпълняват от ръководствата с изключение на Детска ясла No 12, където по Програма „Красива България“ трябва да започне ремонт на двора.

Възложено е изработване на архитектурни проекти на дворните пространства на голяма част на детски заведения и училища, за което ще се търси финансиране по различни програми.

По Програмата за благоустрояване на учебните заведения на МОН продължават дейностите по изграждане на новата детска градина в градския център зад Енергоснабдяване. Въпреки промяната в цените на строителните материали, изграждането продължава. Очаква се децата да влязат в нея в началото на 2023 г.

Община Стара Загора има идея да построи нова сграда за филиала на 58 детска градина „Звездица“ в село Богомилово. Детското заведение, което е в кв. „Железник“ и приема деца и от Богомилово вече няма нужния капацитет, сподели г-жаСотирова.

Средства ще се търсят и  за ремонт и обзавеждане на детски градини в града, като най-належащ е за 31 детска градина „Слънце“. 

Продължават строителните дейности на втория етап от изграждането на общежитието и дворното пространство на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“. Настояването на общинското ръководство е дворното пространство да бъде в някаква степен пригодено до началото на учебната година, за да може да се използва.

В етап възлагане на архитектурни проекти и ремонтни дейности за заложени много средства в Бюджета на Община Стара Загора, но бавно се случват добрите намерения.

Преди месец време Общината спечели проект за ранно детско развитие от 0 до 7 години, който ще се реализира със селата Хан Аспарухово, Братя Кунчеви и Калояновец. От тази есен там ще се предприемат дейности за подпомагане отглеждането на децата и адаптирането им към училищна среда. Там също предстои да се извършат ремонтни дейности. Очакват се архитектурни проекти и обществени поръчки за възлагането им.

Относно съдбата на двора на Второ основно училище „П.Р.Славейков“ зам.кметът обясни, че новият главен архитект Иванов следва да направи проект за покриване на археологията, която стои разкрита повече от две години.

Положителното за училището е, че е построен павилион за осигуряване на столовото хранене на учениците. От началото на новата учебна година децата ще има къде да се хранят , а не в класните стаи.

До септември т.г. Община Стара Загора трябва да има готов проект за разширяването на базата на Второ основно училище „П.Р.Славейков“. Това е срокът, предвиден от МОН за финансиране на подобни проекти по Плана за възстановяване и устойчивост. По наредбите на МОН до есента на 2023 година всички училища трябва да минат на едносменен режим на обучение. Настоящата база на училището, обаче не го позволява, припомни заместник-кметът.

Общината кандидатства по други програми на МОН за благоустрояване на физкултурните салони – има се предвид Пето основно училище „Митьо Станев“, спортните площадки на ОУ„Кирил Христов“, СУ„Максим Горки“, ГПЧЕ „Ромен Ролан“.

Росица Ранчева