Драматичен театър „Гео Милев“ открива 103 сезон с нов прочит на Радичковата „Суматоха“

Драматичният театър “Гео Милев“ в Стара Загора открива новия 103-ти  сезон с нов прочит на Радичковата „Суматоха“. Постановката е дело на младия режисьор Дамян Тенев, който е направил своя адаптация на текста.

Премиерата ще се играе на 12 септември 2022 г. на сцената на Културния център в Стара Загора, защото след броени дни започва ремонт на сградата, съградена в началото на XX век, обяви в  директорът на трупата Светла Тодорова.

„Поканих Дамян Тенев, защото е режисьор с интересни и модерни постановки. А Йордан Радичков е близко до него като природа, като творец. Той избра да превърне „Суматоха“ в клоунада, която да забавлява“, разказа  Светла Тодорова. По думите й Радичков не само трябва да бъде разбран, но и почувстван. Точно това е успял с интерпретацията си да постигне режисьорът, който е известен със своя новаторски подход. Репетициите са на финала. Интересен акцент е участието на млади актьори в пиесата. Изследвана е и сетивността на младите при превъплъщението на необикновените митични Радичкови образи. „Не можем да не отбележим, че в тълкуванието на всеки факт, жест, мисъл се прокрадва преклонението към твореца и човека Радичков, към харизмата му на народовед“, обясни Светла Тодорова.

Сценографията е дело на Величка Джамбазова. Тя е избрала манежа като мястото, където ще се играят героите на прочутия ни разказвач, известен с неповторимия си трагикомизъм като представител на магическия реализъм. Текстът му звучи особено актуално днес.

Постановката възражда Радичковите герои от „Суматоха“ с участието на любимците на старозагорската публика Христофор Недков, Иван Калошев, Велин Братанов и гост-актьора Пламен Петков, от последния клас на проф. Стефан Данаилов. В останалите роли зрителите ще видят Димитър Митев, Илчо Димитров, Жоро Ганчев, Илина Илиева. 

Драматичният театър в Стара Загора не е  поставял „Суматоха“ повече от три десетилетия.

Новият сезон ще се запомни като Радичковият. Започват репетиции и на детското представление „Ние врабчетата“. Премиерата ще бъде в началото на 2023 година. Постановката ще направи младият режисьор Любомир Кулаксъзов.

„Йордан Радичков е и труден, и много интересен автор, който е част от учебната програма. Нашето желание е с двата спектакъла да обогатим представите и на учители, и на ученици, разбира се,  и на всички наши зрители за безкрайния свят на големия наш белетрист и драматург, народовед и мъдрец“, каза Светла Тодорова. 

Д-р Румяна Лечева/БТА

 

/ТС/