Село Бъдеще кани гости за празника си!

Старозагорското село, носещо единствено у нас оптимистичното име Бъдеще, и тази година се готви за пъстър празник. На 23 юни 2022 г. (събота), пред паметника в центъра на населеното място, в 9.30 часа ще бъдат поднесени цветя. Тържеството по традиция ще започне с водосвет и ще бъде открито в 10.00 часа.

Организаторите от Община Стара Загора, Кметството на Бъдеще, НЧ „Васил Левски 1921“, храм „Св. Пророк Илия“ и местната кооперация са предвидили фолклорна програма, която ще включи и празнични хора с оркестър „Стара Загора“.

Село Бъдеще се намира на 12 км югоизточно от гр. Стара Загора. Разположено е до река Сюютлийка, ляв приток на река Марица. През селото преминава главен път Е 85 за Димитровград. На 3 км северно от него е магистрала Тракия. Има ежедневен автобусен транспорт от областния град.

Бъдеще е разположено на надморска височочина от 165 м. Климатът се характеризира със сравнително мека зима и горещо лято.

Селото е основано преди хиляди години. Най-големият свидетел за това е могилата, останала от Римско време. Разкопки на могилата не са правени, защото върху нея се издига църковната камбанария, която се вижда от десетки километра разстояние. В село Бъдеще са намерени следи от първобитно и от тракийско селище.

 Първите сведения за село Бъдеще са открити в турските регистри от 18 век. По това време е носило името Ахиево, в превод на български Мечкадарево. Селото е било опожарено и населението се изселва в планината. По-късно се завръща, за да го възроди, но вече с ново име. От 1906 г. до днес се нарича Бъдеще, което го прави единственото селище в България с това име.

През Възраждането в селото е основан революционен комитет. Жители на с. Бъдеще вземат участие в Старозагорското възстание през 1875 г. и в Руско-турската война през 1877 – 1878 г.

Паметникът на загиналите от селото през Балканската (1912 – 1913 г.) и Първата световна война (1915 – 1918 г.) се намира на площада в центъра. Върху триъгълна гранитна основа е издигнато тяло с форма на издължен паралелепипед. От източната страна е монтиран бронзов кръст, под който има гравиран текст: „Загинали за Родината от с. Бъдеще през 1913-1918, 1912-1913 г.“. Под него и на западната страна са гравирани имената на загиналите. Открит е през 1936 г.

През 1852 г. е построен и до днес действащият църковен храм „Свети пророк Илия“. Храмовият празник и празник на селото е на 20 юли.

През 1921 г. е създадено Народно читалище „Васил Левски“. Това е културно-просветното средище, което през миналата година чества своето столетие. Към читалището има коледарска и лазарска група.

 Селото е добре устроено – има покритие на всички мобилни оператори, няколко смесени магазина и заведения.

Основен поминък тук е земеделието. Отглеждат се предимно царевица, пшеница, ечемик. В селото е и една от най-модерните в областта кравеферми.

През последните години Бъдеще е препочитано място за живеене, не само заради близостта си до областния град и бързия достъп, но и заради спокойната атмосфера.

Долап.бг