Улица „Пейо Крачолов Яворов“ именуваха в Италия

На мястото бе открит и орелеф на поета

На 20 юли 2022 г. , в 10:00 ч. в италианското селище Борго Верчели в област Пиемонте, именуваха улица на българския поет и революционер Пейо Яворов. Там бе поставен и негов изящен орелеф. Инициативата е на Генералното ни консулство в Милано в сътрудничество с местната община и община Чирпан, информира от Италия за Dolap.bg Тодор Иванов, председател на Фондация „Яворов“ и представител на Чирпан.

На тържествената церемония в Борго Верчели са присъствали още кметът му Марио Демаджистри, генералният консул на Република България в Милано Таня Димитрова, скулпторът Людмил Блажев – автор на орелефа на Яворов и други местни официални лица.

В началото на събитието Таня Димитрова е разказала за възникване на идеята, за осъществените приятелски връзки между двете общини и намеренията за разширяване на контактите. Припомняме, че кметът Марио Демаджистри беше официален гост на Международния икономически форум и празниците на лавандулата, проведени от Чирпан през м. юни. Тогава той представи своя град, района и възможностите за бъдещи контакти.

След това Тодор Иванов като председател на Фондация Яворов, дълги години главен уредник на Къща -музея „Яворов“ в Чирпан и представител на чирпанлии в Италия е запознал присъстващите с живота и творчеството на поета. Той не е пропуснал да каже, че в стаята на Яворов има снимка на Джузепе Гарибалди. Т.е. още от малък Пейо Крачолов следва примера на Гарибалди с амбиция да обедини българските земи, където и да са те и че животът му минава в борба. Този факт ни сближава и като нации.

„Стана дума, че днес е Илинден и че преди 119 г. е избухнало Илинденско-Преображенското въстание. Това е още един много силен вик за жаждата на българите за обединение на българските земи, за свобода и независимост. По време на това въстание са загинали над 1000 въстаници, убити са над 5000 мирни граждани, близо 30 000 са избягали от кланетата, които са ги заплашвали в Македония и Одринска Тракия, сподели Тодор Иванов.- Освен това има поверие, че на Илинден, когато в дома ти дойдат гости, те винаги носят добри новини. Паметникът, който открихме е първият добър знак за бъдещите съвместни дейности и за плодотворното ни приятелство“.

Орелефът е първият паметен знак на Пейо Яворов в Италия. Намира се на „върха“ на улица, която се разделя на две и се получава знакът “V” – победа (Виктория). Според Тодор Иванов това е най-добрият орелеф правен досега.

Паметникът представлява главата на поета, монтирана върху бяла мраморна плоча и текст на български и на италиански :“Пейо Яворов- велик български поет и революционер“ .

По повод откриването на паметника на Яворов в Италия, Фондация „Яворов“ и Къща -музей „Яворов“ са направили двуезично издание със знаковите 12 стихотворения на поета – на български и италиански. Отделно от това Тодор Иванов е раздал и диплянката на Музей „Яворов“ преведена на италиански език.

Предстоящо е в град Чирпан в най- скоро време да бъде открит площад „Борго Верчели“. За това има решение на Общинския съвет.

Росица Ранчева