Почина художникът на Чирпан Владимир Кондарев

На 20 юли 2022 г. почина художникът и част от духа на Чирпан Владимир Кондарев.

„Скърбим заедно с близките на изключителния скулптор, художник, общественик и приятел Владимир Кондарев, който ни напусна без време, – пишат от Община Чирпан.

Трудно се намират думи, с които да изкажем болката си за тежката загуба. Чирпан и Изкуството обедняха с един невероятен талант, който извайваше историята на града ни със своите картини и скулптури.

Любовта му към родния град е въплътена в множество, сътворени от него творби, носещи благословия и мъдрост и го нареждат в съкровищницата на българската култура.

До сетния си дъх участваше активно в културния живот на община Чирпан.

Сбогуването с Владимир Кондарев ще се състои на 21 юли 2022 г. от 11.00 ч. в параклиса на гробищен парк Чирпан.

Дълбок поклон! Вечна памет!

***

Владимир Кондарев, нежен и мечтателен романтик и лирик, твори в широкия спектър на художествените жанрове – живопис, графика, илюстрация и скулптура. Роден и на 29 март 1959 г. в Чирпан. Завършва „Скулптура” в Художествената гимназия в Казанлък. Специализира скулптура в Художествената академия в София. Впоследствие проявява траен творчески интерес към рисунката и живописта, които оформят неговия портрет на художник и до днес с неотразимия му авторски почерк и стил. От 1988 г. е главен уредник в Чирпанската художествена галерия „Георги Данчов – Зографина”. Автор е на множество самостоятелни изложби. Участвал е в десетки общи изложби и пленери в страната, илюстрирал е десетки стихосбирки и белетристични текстове.

Представителството на Съюза на българските художници Стара Загора изказва искрени съболезнования на близките и на чирпанлии за безвременната тежка загуба на големия човек и творец Владимир Кондарев. Като член на старозагорската гилдия на художниците той участва активно в живота й, а миналата година направи и ,за съжаление, последната си самостоятелна изложба. Поклон!

Редколегията на Dolap.bg  скърби за рано прекършения полет на духа и изкуството на Владо. Лек ти път, художнико, към небесната палитра!