„Поетите на Стара Загора“ се качват на куклената сцена

От 21 юли до 3 август 2022 г. Държавен куклен театър Стара Загора и Сдружение „Пиеро“, с подкрепата на Община Стара Загора, ще проведат XII творческа лаборатория на тема „Поетите на Стара Загора“. Художествен ръководител e Веселка Кунчева. Ментор сценограф е Мариета Голомехова. Ментор вокален педагог е Милен Апостолов.

Преди няколко месеца ръководството на театъра и на лабораторията проведоха кастинг за участие в лабораторията на режисьори, сценографи и композитори (музиканти). Вече са обособени пет екипа в които влизат и по 5-6 артисти. Те ще работят на четири места в Кукления театър и в камерната зала на Драматичен театър „Гео Милев“.

Екипите сами са избрали старозагорските поети, върху чието творчество ще създадат театралния продукт. Това са Николай Лилиев, Веселин Ханчев, Стойчо Стойчев, Иван Груев , Янко Димов и Рашко Стойков.

Когато работата напредне Веселка Кунчева и другите ментори ще намерят линията, която да обедини отделните проекти в спектакъл, който на 3 август т.г. ще бъде представен на публиката.

Ако експериментът е успешен, в което не се съмняваме, най-вероятно за новия творчески сезон ще се роди нова постановка – „Поетите на Стара Загора“. Това изключително много е нужно на Града на поетите.

Организаторите на творческата лаборатория се обръщат с молба за съдействие на приятелите и почитателите си, които имат възможност да подарят на театъра всякакъв вид чадъри, огледала, тъмни стъкла и стари дрехи всякакви.

Росица Ранчева