Пауните Тинчо и Тинка са новите обитатели на Зоопарка в Стара Загора

От 18 юли 2022 г. обновеният Зоопарк на Стара Загора се сдоби с една двойка най-красиви птици- пауните Тинчо и Тинка. Те са подарък от Иван Георгиев Иванов от старозагорското село Памукчий.

Пауните имаме от преди 5 години- подарък от приятели, съобщи за Dolap.bg г-н Иванов. – Те са си семейство с три години поколения. „Децата им“ не продавам, а подарявам на мераклии да ги отглеждат. Наскоро прочетохме, че в нашия Зоопарк белият паун е починал. Семейният съвет реши да подарим нашите питомци, за да им се радват повече хора. Освен това двете ми внучета много обичат да ходят на разходка в Аязмото и да посещават Зоопарка, така че ще ги виждат често“.

Кръстници са били внучките, но са ги наричали глезено Чийка и Чийчо . Всички животинки в двора на Иванови си имат имена. Например каракачанското куче е Тропчо и т.н.

На Иван Иванов било предложено да купят семейството пернати, но той категорично отказал .Няма да забогатее с тези пари, а радостта, която ще достави на стотици, хиляди посетители, особено на децата като ги гледат и удивляват – цена няма.

Според него мъжкарят Тинчо е бил със сериозен  характер. Много  си пазил и обгрижвал любимата Тинка. Въобще са семейство за пример.

Гледането им е лесно. Искат чиста водичка всеки ден. Не са боазлии на яденето. Приемат всичко – пшеница, царевица, слънчоглед много обичат, хляб много обичат, краставици, домати, маруля, зеле, плодове…

Тинка е доста плодовита. Досега е добила и отгледала три поколения малки. Сега се намира в активен период на снасяне на яйца. Снася от три до пет яйца. Мътят пет дни повече от кокошката – 25-27 дни. Бащата не се грижи за малките. Това прави само майката. Малките си лягат вечер при нея да се топлят. През деня тя ги учи на нещата от живота.

Оказва се, че в Памукчий още 3-4 фамилии отглеждат фазани, скумруци и пауни, които радват  очите и душите.

Иван Иванов почти 30 години е служил в армията. След пенсионирането си е работил на различни места, да запълва времето. После е бил кметски наместник няколко години. Смята, че голяма радост е да правиш добрини, без да търсиш нищо насреща.

Тези дни ще отиде на гости на Тинка и Тинчо, защото приятелството е за цял живот.

Росица Ранчева