Стара Загора почете 185-та годишнина от рождението на Васил Левски

Навръх 185-ия рожден ден на Апостола на свободата Васил Левски, пред паметника му, в близост до Митрополитския храм „Св. Димитър“, където младият Васил е пял на амвона и до Метоха, където той е учил, признателни старозагорци се събраха, за да изразят почитта си към най-великия син на България.

С камбанен звън, водени от Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, от божия дом излязоха свещеници, за да отслужат панихида за Дякон Игнатии.

В прочувственото си, мъдро слово митрополит Киприан каза:

Днес е рожденият ден на Дякона. Преди 185 години в Карлово се ражда момче, което в църковните регистри ще бъде записано с името Васил Иванов Кунчев. Бог, чрез когото всички живеем и се движим, и съществуваме, издига от народа ни и дарява на Отечеството ни бъдещия гений на революционната борба, примера за нравственото величие и неизказано родолюбие – Дякон Игнатий – Васил Левски. Народът ще го нарече Апостол и с това ще го запомни. С него ще го поменува и по време на чернилката на робството и след нея. С благоволение ще произнася оставените от него думи – „Ако спечеля, печеля за цял народ, ако изгубя – губя само мене си“ и ще дири в себе си четирите въпросителни в прословутото „Народе????“, написано от уморената му ръка в малкото джобно тефтерче. Въпросителни, които днес стоят пред нас като вопъл и въздишка на кръстоносещата му душа – самотна в своята саможертва по пътя към Свободата на Отечеството, страдаща и често неразбирана в беззаветността към своята цел. „Нашите българи желаят свобода, но я приемат, ако им се поднесе вкъщи, на тепсия,“ казва. И това изплаква в своето тефтерче, напомняйки за жаравата в сърцето и обичта му към тези същите, неразбиращите, родните братя и сестри. Обич – тих глас от съдбата на всеки мъченик, който дръзва да проправя духовните пътеки в своята и на душите на своите ближни.

Заветните думи на Господ Иисус Христос – „Никой няма любов по-голяма от тая да положи душата си за своите приятели“, са изпълнени в пълна мярка именно от йеродякон Игнатий – Васил Левски. Той и всички български мъченици, понесли в сърцата си вяра и родолюбие, с достойнство превръщат родното разпятие в лично, за да бъде вечно възкръснал нашият български народ. Любовта и саможертвата им привличат Божия благослов на Отечеството ни, което минава през време и пространство и дава именно онази сила, на Дякона върху народа ни. Духовна сила, която и сега ни е толкова необходима. Нужен ни е примерът на Апостола и обаянието на неговата нравственост.

Дано днес успеем да излезем изпод тежката длан на личните интереси и удобства. Дано поне на празника отворим очите на сърцата си и видим и почувстваме топлината, струяща от душата на Дякона и зад портретите му, украсяващи в множество кабинети – да докоснем него – тихия великан на българския дух и православната му надежда за Свобода. Ако го сторим – ще преоткрием в светлия му поглед болката му за нас, днешните негови сънародници, забравили за виждаме теготите на хората покрай себе си, загубили значението на обръщението „братя и сестри“, не помнещи завета на дедите си, че „Съединението прави силата!“

Помнейки делото на Дякон Игнатий нека не пропущаме факта, че и в днешното прагматично и суетно време можем да вървим по неговите стъпки. Нека да го правим а го правим в душите ни и да бъдем благодарни, защото духовното привлича духовно.

Поклон пред неговата паметта и всички да пазим жив неговия завет! Амин!“- призова митрополит Киприан.

От името на организаторите на събитието – Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада говори зам.кметът по образование, здравеопазване и социални дейности Иванка Сотирова:

Всяка година заставаме на това свято място – през юли и през февруари. Всяка година правим равносметка какво сме чули, какво сме направили и какво сме изпълнили от заветите на Дякона. Днес искам тук, пред Вас, да застанем всички с единственото обещание към Дякона: Дяконе, другата година ще бъдем със списък от изпълнени завети. Крайно време е това да се случи, а не само да заставаме пред портретите в големите кабинети…

Нека днес обединим всички усилия на българския дух! Нека да пренебрегнем всякакви неразбории и неразбирания и да изберем най-после онези безсребърници политици, които да водят държавата и народа ни за сътворяване на тази чиста и свята република, която на всички нам се полага! Защото ти, Дяконе, и всички твои съратници и герои на България, отдадохте живота си за това! Дължим Ви го!

Честит празник!“ – каза в словото си Иванка Сотирова.

В общоградското тържество венци и цветя пред паметника на Левски бяха положени от името на Община Стара Загора и Общинския съвет на Стара Загора, от областния управител на Стара Загора проф. Наско Василев, бригадния генерал Станимир Христов, Тракийски университет, общински съветници, представители на институции, политически партии и обществени организации, граждани. Водещ на събитието бе актьорът Ивелин Керанов.

В ритуала участва представителна рота от Втора тунджанска механизирата бригада и Военният духов оркестър с диригент кап. Цветомир Василев.

Росица Ранчева