Нова документална книга допълва житието на Старозагорския митрополит Методий

Знак Божий е, че на 18 юли 2022 г., в деня когато през 1896 г. Светият синод на Българската православна избира митрополит Методий за първи каноничен митрополит на Старозагорска епархия, от печат от издателството на СУ „Св. Климент Охридски“ излезе книгата посветена нему -„За слава Бога“ на д-р Румяна Лечева.

Изданието е факт с благословията на Старозагорския митрополит Киприан и с финансовата подкрепа на Старозагорска митрополия.

Духовник, изцяло отдаден на призванието да служи на Родината си, бележит деец за църковна независимост, за освобождението на България, сърцат архипастир – това са същностните слова, с които може да се опише житейската пътека и духовната висока на първия Старозагорски митрополит Методий, – пише в предговора митрополит Киприан.

С народополезния си живот, той дарява вяра, сили и упование не само на своите епархиоти от Старозагорската епархия, но и на народа и Православната ни църква.

Книгата на д-р Румяна Лечева помага на читателя да се докосне до духа на дядо Методий, до усета му за пагубното влияние на идеите на безбожието, атеизма и материализма върху народностното съзнание и българското общество още през ХІХ век. С сърце и слова той развенчана утопичната идея за нравственост без Бог и завещава, че силата на народа ни се крие във възрожденската му обич към вяра и род. Век по-късно ясно осъзнаваме, надвремието на завета му“.

В 300 страници д-р Лечева е събрала малко известни и неизвестни факти, свързани със социалната и благотворителна дейност на митрополит Методий. В продължение на три години авторката „преравя“ Държавен архив Стара Загора, Библиотеката на Старозагорска митрополия, Библиотека „Родина“ и десетки други издания, за да проучи документи и свидетелства за живота и делото на големия българин.

Основната цел на книгата е да направи балансирани и обективни оценки, да открие критични гледни точки и нови интерпретации за църковното служение и социалната дейност на първия канонично избран Старозагорски митрополит, да оцени ролята на митрополита за прогреса и модернизацията на Третата българска държава. За нас е важно да установим ролята на този голям социален реформатор в живота на българското общество и да изследваме мястото му в съзнанието на съвременниците“, сподели в интервю за Dolap.bg д-р Лечева.

Научен ръководител на изследването е доц. д-р Костадин Нушев от Богословския факултет на Софийски университет. Научен консултант е проф. д-р Петко Петков от Великотърновски университет.

На 1 ноември 2022 г. се навършват 100 години от блажената кончина на Старозагорския митрополит Методий. Книгата „За слава Богу“ не само допринася за попълване на бели полета от житието и битието на Дядо Методий. Те е реверанс и израз на почит към неговото безмерно дело, което извиква вдъхновение, поклон и възхищение.

Румяна Лечева е дългогодишен журналист в Българска телеграфна агенция. Била е кореспондент на вестник „Демокрация“ и БНТ. Доктор по история и хоноруван преподавател е в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на книгите „Истинската история на Христина Морфова“ (2013) и „В името на Иисус“ (2021). Автор е на сценариите на документалните филми „Александрийската библиотека“ (2002), “Детска мечта за Италия“(2004), “Френски спомени“(2006), “Истинската история на Христина Морфова“ (2008) и „Мина, ти мина“ (2012)

Росица Ранчева