Горан Дулев от ППМГ „Гео Милев“ спечели националния конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“

Общо 1559 ученици от 8 до 18 години са участвали с 1540 проекта в ХXIV национален конкурс „Космосът настояще и бъдеще на човечеството“. Събитието е организирано от фондация „Еврика“ под патронажа на първия български космонавт ген. Георги Иванов.

В направление „Идеи за научни и технически експерименти“ специализираното жури под ръководството на доц. д-р Таня Иванова класира на първо място проект „Йота-двигателите. Най-мощните транспортни средства, които човечеството може да достигне“ на десетокласника Горан Дулев от ППМГ „Гео Милев“ – Стара Загора, с научен ръководител Тонка Иванова. Второ място печелят Даниел Марчев и Дарина Бахтигалиева от Първа езикова гимназия – Варна, за научна разработка на тема Космически рециклатор“. Трети е Иван Балабанов от ЕГ „Пловдив“ за разработката „Алтернативен вечен двигател“.

Ето как се представи пред Dolap.bg младият старозагорски учен:

Името ми е Горан Георгиев Дулев.

На 17 години съм. Живея в малък град на име Раднево в област Стара Загора.

Уча в ППМГ „Гео Милев“ Стара Загора.

Втора година съм част от кръжок „Да си построим наука“ воден от старши учител по физика Тонка Иванова.

Предишните ми „постижения“ включват петнадесето място на националната олимпиада по физика и астрономия, в националния кръг. И четвърто място на “STEM Наука на сцената“ миналата година в Севлиево, като част от отбора на кръжока.

Интересувам се от много неща освен от астрофизика – от компютърни анимации, игри, симулации и правене на клипове. Последното ми увлечение е писането на фентъзи литература, като се опитвам да я направя интерактивна.

Но, достатъчно с автобиографията.

Презентацията, която изпратих в София за конкурса на фондация „Еврика“, където бъдещите ми колеги физици и астрономи оценяваха, включваше теоретична разработка на три суперструктури, продукт на (не)далечното бъдеще и базирани на действащи физични закони, поне според сегашните ни разбирания за силите, движещи Космоса. Част от елементите им са реализирани на практика и в нашето настояще. Същността на разработката ми са „Йота-двигателите“. Името им се състои от „Йота“. Във физиката, това е представка, която означава един квинтилион, число, което се доближава до числата, с които може да се измерва мощността на двигателите. И са двигатели въпреки сложната пространствена структура, защото, както при превозните средства, задвижват цялото съоръжение.

Трите им степени на развитие (и възможностите за реализацията им) са пряко свързани с типовете цивилизации по „Скалата на Кардешев“:

1 Планетарна (Човечеството в момента е в тази фаза на ниво 0.76);

2 Звездна;

3 Галактическа.

По мои предвиждания, тези суперструктури ще могат да бъдат реализирани на практика на финалния стадий на съответния тип цивилизация.

Разработката, отговаряща на тип 1 (Планетарна цивилизация) се нарича „Планетарен двигател“. Необходимата енергия за задвижването на проекта е електромагнитното поле на Земята, усилено многократно чрез замяната на желязното ядро на планетата с деутерий и тритий. Резултатът – „Фюжън реактор“ – доставя енергия до вече използваните електромагнитни пропулсови двигатели. Достатъчен брой от тях могат да осигурят пълен контрол над орбитата на Земята.

Метеорит, който се запътва към нас? Просто местим Земята. Гама рей бърст? Просто местим Земята. Да не говорим, че далеч, далеч по-силното ѝ магнитно поле може да издържи мощният радиационен поток.

Следващата суперструктура, сравнима с тип две цивилизация се нарича „Каплън тръстер“ .

Голямо благодаря на хората от ютуб канала Kurzgesagt. За хората, които знаят английски можете да отидете там и да видите машината в графична форма. Казва се “Stellar engine”.

Структура, която може да мести цели звезди, заедно със звездните им системи. Разположени подходящо спрямо определена звезда, събират елементарни частици от слънчевия вятър, разделят ги с помощта на мощно магнитно поле и ускоряват съответния поток в противоположни посоки. Едната струя поддържа нужната дистанция спрямо звездата, „бутайки“ я далеч от Каплън тръстера, а противоположната струя осигурява позицията и придвижването на съоръжението. А който мести звезда, мести цялата звездна система, понеже, всичко останало е свързано с нея чрез гравитация.

Може да го използваме, за да се спасяваме от далеч по силни космически бури. Представете си, бъдещите ни наследници как го използват да се спасят от супернови.

При третия тип цивилизация ще имаме пика на транспорта, по изцяло мой дизайн, директен ъпгрейд на Каплън тръстера – „Галактическия носач“.

Това е хиперструктура, с два основни елемента – гигантска сфера обграждаща черната дупка в центъра на галактиката и с възможности да акумулира и насочи енергията на черната дупка. Устойчивостта и баланса ѝ се осигурява от необходимата дистанция и собствената гравитация, с помощта на група Каплън тръстери, свързани със звезди, формирайки пръстен, свързани чрез вериги със сферата. Веригите са направени от „ядрена паста“ – най-здравия материал в познатата ни вселена, заедно генерийки толкова огромно количество центробежна сила, че даже може да устои на гравитацията на черна дупка.

Самата конструкция се мести от друга група стотици хиляди Каплън тръстери. Впрегнати в същите вериги, те местят външната обвивка. И понеже гравитацията просто работи така, черната дупка ще последва външната обвивка. Навсякъде.

И понеже, всичко в галактиката е свързано, чрез гравитация, може да преместим цялата галактика, в нашият случай – Млечния път. Може да предотвратим сливането на Андромеда и Млечния път, като просто избягаме.

И с цяла галактика, под наш контрол, ще ви оставя на вас да мислите какво може да направим.

За хората, които се интересуват още, последвайте този линк https://drive.google.com/drive/folders/1UvmR0OPiwiqWMy6wdhZhR6W3sbS3OY7t . Има повече обяснения, презентация и даже и видео.

Ето какво сподели за Горан Дулев учителката му Тонка Иванова:

Младият човек е много амбициозен, трудолюбив, със собствен багаж. Той е млад учен. С астрономия се занимава отдавна. С него работим две години в кръжока „Да си построим наука“ в ППМГ „Гео Милев“. Това е по програмата на Министерство на образованието и науката „Занимания по интереси“.

От миналата година виждам у Горан потенциал за нестандартно мислене, човек който има собствен живот, собствено виждане и собствена позиция. Той се откроява с възможности за фантазия. Всичките му участия в конкурси, конференции и симпозиуми доказват неговия огромен капацитет и перспектива за развитие. Желая му успехи, в които не се съмнявам!“

Росица Ранчева