Старозагорци разнасят красотата и славата на българския фолклор в Полша

От 11 до 20 юли 2022 г. Ансамбъл за народни песни и танци „Зорница“ при Народно читалище „Св. Климент Охридски“ 1858 Стара Загора гостува в полския град Myslenice, където се провежда фестивалът на CIOFF.

„Това са дни, изпълнени с много емоции, дефиле и концерт в град Краков, официална откриваща церемония и дефиле в Мишленице…,  всичко това придружено с концертни участия, – съобщи за медията ни художественият ръководител и председател на читалището доц. Васил Герлимов. – Като представител на България, Ансамбълът ни имаше честта да бъде водач на всички групи и в двете дефилета – в Мишленице и Краков“.

Акад. Герлимов уточни, че фестивалът няма конкурсен характер. Всички участници се представят с 30 минутна програма. Старозагорци са предизвикали овациите на многобройната публика с традиционна българска фолклорна програма – музикално-танцови постановки по хореография на Маргарита Дикова, Васил Герлимов и др. – „Овчар и девойка“, „Еркечки танци“, „Шопски танц“, „Трите пъти“ – много песни и инструментални изпълнения.

Концертите са сборни със състави от другите държави участници във феста- Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина, Мексико, Палестина, Кения, както и три групи на домакините от Полша.

Васил Герлимов разказа и за кулинарното пиршество на жителите на града, които са дегустирали традиционни ястия от всички държави участници в събитието. Нашенци са се представили с мусака, таратор и крем карамел.

Росица Ранчева