Само тази вечер е уникалната постановка на „Сън в лятна нощ“ под небето на Античния форум „Августа Траяна“

Режисьорът Елена Панайотова връща в Стара Загора площадния театър на Шекспир

Трупата на Старозагорския драматичен театър ще играе на 16 юли 2022 г. на  Античния форум „Августа Траяна“ 102 години след създаването си. Постановката на Елена Панайотова „Сън  в лятна нощ“ връща зрителите към площадния театър на Шекспир.

Спектакълът, който препълни залата на театъра в Стара Загора тази пролет, сега събира публиката под звездите с нова сценична композиция, създадена от Николина Костова – Богданова, носител на „Аскеер“. 

В духа на философията на днешния лондонски „Глобус” постановката реконструира сцената на пътуващите трупи от времето на Шекспир. Когато зрителите  се изкачват на Античния форум „Августа Траяна“, попадат на място „под открито небе”, където са завладени от любовната магия на млади актьори, сподели в блицинтервю режисьорът, броени минути преди началото на поредната репетиция. 

Празното пространство на сцената дава възможност за въображение, а възглавницата и облаците са само една атрактивна метафора на съня. 

Пъстра, весела, магична е историята за любовта, която ни разказват младите актьори, сред които има едно ново име за предстоящия спектакъл – 23-годишният Георги Георгиев, който ще изиграе ролята на  Лизандър .  

Животът е сън, любовта е стихия, която връхлита, замайва и обърква млади и стари, царе и майстори-занаятчии, животни и цветя, от Двореца на хората до Царството на духовете. Всичко е любов, любов, любов, звучи от сцената и всичко се  завърта в омагьосания кръг на любовта и в него целият свят, повикал на помощ елфи, феи, горски духове и онзи прекрасен сън в лятната горска нощ.
Нищо друго няма смисъл. Останалото е една сивота и ние се спасяваме в прегръдките на съня, който сънува любов, каза Елена Панайотова, докато актьорите се качваха на сцената на Античния форум.

Тя намира за изключително интересно попадение Илина Илиева в ролята на Пък, която традиционно се изпълнява от мъже. Това е куклена актриса, но на сцената омайва с изключителната си игра, изтъкна  Елена Панайотова и не скри, че това може да е една нова номинация за „Аскеер“.  

Спектакълът на Елена Панайотова отговаря с впечатляваща непосредственост и на традиционния въпрос защо Шекспир продължава да бъде наш неостаряващ съвременник – не само заради вечните теми и въпроси, изследвани в пиесите му, а и благодарение на искрения текст, който предлага непосредствен диалог с публиката – с всяка публика, от всяка епоха.

Кой не е чувал за комедията от Шекспир „Сън в лятна нощ”? – риторично попита Елена Панайтова. „ А знаете ли, че Феликс Менделсон Бартолди е написал музика към нея? А че известният му „Сватбен марш” е част именно от нея? Това се случва 200 години след създаването на пиесата по поръчка на пруския крал Фридрих Вилхелм V специално за първото изпълнение на Шекспировата комедия на немски език. И така сценичната музика „Сън в лятна нощ” зазвучава в кралския дворец в Потсдам на 14 октомври 1843, за да се превърне в едно от най-обичаните сценични музикални произведения.“

А на 16 юли и в Стара Загора! 

С хитовия си спектакъл „Сън в лятна нощ“ Елена Панайотова предлага нов български прочит и отваря нова страница в историята на Старозагорския театър „Гео Милев“. В нея тя е събрала спомени, опит и емоции от дългите години зад граница. Поставяла е пиеси на различни континенти и с толкова различни актьори. 

Освен с провокативното си и много модерно  творчество, Елена Панайотова е известна и с отдадеността си към една изключително благородна кауза. Проектът й „Театър и образование“ изгражда театрална академия за деца в риск в Широка Лъка. През изминалите  години тя създава и международната програма „Артисти за деца“, която има за цел чрез изкуство да социализира децата в неравностойно положение в Кения.

На 3 август Елена Панайотова подрежда фотоизложба в родния си град Пловдив, за да покаже работа си в Кения. Нейният живот в Африка е разказан и в  последния филм на Зорница София, който е наречен „Майка“.

Директорът на Старозагорския драматичен театър „Гео Милев“ Светла Тодорова сподели ,че се надява спектакълът на „Сън в лятна нощ“ да бъде началото на нови срещи с  режисьора Елена Панайотова. И нови постановки.

Д-р Румяна Лечева