Обновеният „Руски пазар“ в Стара Загора да носи името Васил Шаханов ще гласува Общинският съвет през юли

На предстоящото си редовно заседание през юли Общинският съвет на Стара Загора ще разгледа предложението на кмета Живко Тодоров за именуване на изцяло обновения покрит пазар в града. В миналото хората от града са наричали мястото „Руски пазар“, тъй като там са пристигали автобуси с граждани на бившия СССР, предлагащи и продаващи различни стоки от бита. От там в годините неофициално се възприема и името му.

„Към дадения момент с обновяването и облагородяването на цялостното пространство и реконструкцията на обекта, считам за необходимо същият да се именува, съгласно утвърдената традиция и наложена практика“, пише в мотивите си кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

След проведените консултации със специалисти от Регионалния исторически музей, градоначалникът предлага новоизграденият и модернизиран закрит пазар да носи името на Васил Шаханов – една от знатните личности на Стара Загора.

Васил Шаханов е най-големият син в семейството на Георги Шаханов – търговец и собственик на лозя в средата на XIX век. През 1876 г. основава в Стара Загора първата конячна фабрика и спиртоварна. След Освобождението изгражда модерна за времето си производствена база и въвежда във фабриката си технологиите на известни европейски спиртоварни и винарни. Печели награди и отличия на международни изложения в Европа в края на XIX и -началото на ХХ век. Продава стоката си в цяла България, като особено търсен артикул е заарската мастика. През 20-те год. на ХХ век към фирмата са открити и магазини в София. Има и търговски представителства във Виена, Солун и Милано.

Васил Шаханов е един от крупните дарители и благодетели в Стара Загора в края на XIX и началото на ХХ век. Щедър и човеколюбив – след всеки гроздобер оставял на Алана няколко кораба с грозде и шара за населението. В навечерието на Коледно-новогодишните празници и Великден нареждал на своите ратаи да поставят тайно пред вратите на най-бедните семейства чувалче брашно, захар и бутилка шарлан. Ежегодни са големите му дарения за дружествата  „Добрий самарянин” и „Театър”, на които е член. Името му е вписано в Паметната книга на дарителите на Археологическо дружество „Августа Траяна”. Той неизменно присъства в списъците на дарителите, публикувани в ежегодните отчети на благотворителните дружества в града. Издържа талантливи, но бедни деца от града, за да получат образование в Русия. За търговската, предприемаческата и благотворителната си дейност получава заслужено признание –два пъти е награждаван с орден „За граждански заслуги” и е сред най-почитаните членове на Пловдивската търговско-индустриална камара. Общински съветник е в Стара Загора от 1894 до 1896 г. Умира по време на семейно пътуване в Европа в началото на 20-те год. на ХХ век.

През месец юли 2022 г. приключиха строителните дейности по проект „Нова визия и благоустрояване на територията на „Руски пазар“. Общата стойност на проекта е над 7 млн. лева, от които 6 млн. лв. се предоставят от „Фонд за устойчиви градове“. Обновеният покрит пазар, е с разгъната застроена площ от близо 2400 кв. м с 115 щанда.

Стефани Бабадалиева