“Гласът на Камен“ събира млади тенори от цял свят

Млади тенори от цял свят пристигат в Опера Пловдив за първото издание на Международния оперен конкурс „ГЛАСЪТ НА КАМЕН“. Събитието ще се състои от 22 до 26 август 2022 г.

От 40 кандидати престижното международно жури селектира за участие 28 млади артисти от Китай, Монголия, Южна Корея, Аржентина, Румъния, Русия, Иран, Сърбия, Турция, Северна Македония и България. Те ще се надпреварват в два професионални тура с награден фонд от над 10 000 евро и 6 специални награди, както и в свободен тур за наградата на публиката на Пловдив.

Международното жури е с председател Хосе Кура – тенор, композитор и диригент.

Членове на журито са Таня Иванова – сопран, учредител на фондация „Камен Чанев“. Оперната прима създава фондация „Камен Чанев“ през 2021 г. с мисията да съхрани паметта на своя любим- световно признатия тенор Камен Чанев. Работейки, усъвършенствайки своята музикална и вокална техника, напътствена от Камен, Таня се доказва като едно от най-търсените български спинтови сопрани; Красимира Стоянова -сопран, удостоена в Австрия с титлата Камерзенгерин и постоянен гост на Виенската държавна опера; Лучано ди Мартино – диригент, артистичен диригент на Държавна опера Пловдив; проф. Марио Диас – тенор, декан на Консерваторията Моцартеум в Залцбург; Андреас Делерт – управляващ директор на Хилберт Артист Манажемент; Огнян Драганов – режисьор, директор на Държавна опера Стара Загора; доц. д-р Нина Найденова – директор на Държавна опера Пловдив.

Диригент – Владимир Кираджиев.

Лауреатите ще участват в ГАЛА ВЕЧЕР с Оркестъра на Опера Пловдив на 26 август 2022 г. на Античния театър и ще имат честта да бъдат дирижирани от световния артист Хосе Кура José Cura. Концертът е със специалното участие на примата Красимира Стоянова.

Конкурсът „Гласът на Камен“ е създаден с мисията да продължи живота на идеите и разбирането на Камен Чанев за същността на оперното изкуство. Това е възможност за младите артисти от цял свят да пренесат посланието за пълна отдаденост и честност към изкуството на един изключителен тенор, част от най-стойностната история на световната опера.

Конкурсът се осъществява със съдействието на Фондация „Камен Чанев“.

Първото издание на конкурса „Гласът на Камен“ е част от програма „Наследство II“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC

Източник: Опера Пловдив