30 бонбона от ДГ No 66 „Детски рай“ проучват пътя на хляба

Преди два дни група деца бяха на посещение в старозагорската пекарна „Изкушение“. Оказва се, че това събитие е в изпълнение на проекта „Пътят на хляба“ на Детска градина No 66 „Детски рай“ – Стара Загора.

Съхраняването на българските традиции, обреди и обичаи е част от основните възпитателни и образователни цели в детската ни градина, обясни директорът Силвия Стоянова. – През летния период, всяка група си изработва свой календар. Този проект се изпълнява от група „Бонбон“ в продължение на три години. Реализацията започва още когато децата са във втора група. Тогава им се показват само картинки и снимки, за да добият представа за пшеницата, за добиването на брашното, за изпичането на хляба и пр. В трета група водим децата в старозагорското село Преславен, където всяка година се организира голям празник „Пътят на хляба“. От няколко години лично по покана на кмета Митьо Митев и на секретаря на читалище „Димитър Наумов“ Стойка Генова ние присъстваме и участваме в ритуалите. Изключително интересно и вълнуващо е превозването на децата от селото до нивата на шарени каручки, навлизането им в нивата, зажънването и вързването на първия сноп. Децата виждат и докосват за първи път житни класове, изронените житни зрънца, от които става брашно и хляб, паламарки и сърпове, слушат старинни жътварски песни и т.н.“

Г-жа Стоянова сподели, че с група „Бонбон“ активно се работи и за разучаване на народни песни и танци. Има и голям гардероб с народни носии. В концертната програма на Преславен бонбончетата са представили своя репертоар от песни и танци.

Пътят до хляба минава и през мелницата и през пекарната.

На 12 юли 2022 г. точно в 9:30 ч. всичките 30 бонбончета бяха на входа на пекарна „Изкушение“, за да видят целия процес на приготвянето на хляба, който трае час и половина. Видяха как пренасят чувалите с брашното, как се изсипва то в един старовремски уред, който представлява огромно корито, в което „две ръчички“ месят тестото, почти както баба и мама месят питките. В този уред може да се забърка и един килограм тесто, може и 50… После видяха как се оформя хлябът, как тестото се слагат в тави, как бухва, как се пече във фурната. Накрая всяко дете получи коматче от топлия и най-вкусен хляб и парче месеница.

Децата също дадоха подаръци на работниците в пекарната. За всеки от тях имаше рисунка с „автограф“. Рецитираха се и стихотворения, посветени на хляба- „…В дните на жарко лято, пшеницата пие слънце. Слънце сияе по хляба и в хляба…Отчупи и вкуси! Това е горещият вкус на лятото..!“

Инициатор на проекта „Пътят на хляба“ е учителката Павлина Драгнева, която е носител на фолклорното богатство като народна певица. Със сигурност нейните възпитаници за цял живот  ще запомнят, че „Никой не е по-голям от хляба“.

Росица Ранчева