Световна премиера на „Иконите спят“ ще представи ДТ „Гео Милев“

В Стара Загора започват репетиции на пиесата „Иконите спят“, създадена от Елица Йовчева, която е и режисьор на спектакъла, съобщи Светла Тодорова, директор на Драматичен театър „Гео Милев“.
Авторката на пиесата е завършила „Режисура на драматичен театър“ в класа на  проф. Пламен Марков ,  а след  това и магистратура  по „Театрално изкуство“ в НАТФИЗ. Работи на свободна практика.
„Иконите спят“  е драматургичен текст, в който се преплитат биографията на Гео Милев и историята на създаването на поемата „Септември“.  Това е последната завършена творба, която Гео Милев публикува в сп. „Пламък“.  Написана и отпечатана е през 1924 г.
Известният български поет и публицист, основен представител на експресионизма в българската литература, е роден в Раднево, но е израснал в семейството на книжаря Мильо Касабов в Стара Загора. Тук се намира и къщата -музей „Гео Милев“, която днес е и културен център.
Като авангардист Гео Милев постига своята житейска и символна победа в поемата ,,Септември“, подпечатана и увековечена със собствената му кръв, изтъкна директорът на старозагорския театър, който носи неговото име.
Участниците в спектакъла са избрани на уъкшоп и това са Тони Тончева, Георги Ножделов, Димитър Митев, Цветомир Черкезов, Христофор Недков, Мария Енева – Панайотова. Гост – актьор е Цветан Пейчев.
Сценографията е на Александра Йотовска, а музиката е дело на Светослав Димитров.
Премиерата е насрочена за 20 октомври т.г., когато се провеждат „Гео-Милевите дни“ в Стара Загора.
Д-р Румяна Лечева/БТА