Светилище на ранен християнски мъченик откриха при изкопи за В и К в Стара Загора

При археологически спасителни дейности в Стара Загора е намерен мартириум*, под който най-вероятно има гроб на ранен християнски мъченик, разкри директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев.

Разкопките продължават и финалът им ще покаже дали това е било сакрално място и тук е бил погребан християнски мъченик от началото на първото хилядолетие. Надяваме се да попаднем на гроба и той да не е ограбен, каза още Петър Калчев.

Добре запазеният мартириум е открит при изкопни работи за мащабен ВиК проект в хилядолетния град. Съоръжението е добре запазено и се намира в района на източния некропол на античната „Августа Траяна“.  

Върху предполагаемия гроб се издига съоръжение с нестандартна форма. Открити са запазени стени с височина метър и половина с добре изпълнена зидария. Съхранил се е и част от купола.

Не е изключено това да е било място за поклонничество, вероятно е тук да е бил погребан мъченик, обявен за светец от църквата, предполага Калчев.

Той допълни, че този обект вероятно ще бъде съхранен, като има възможност част от трасето на канализацията да се премести, за да се запази тази сграда. В близост са открити и още три гробници. Две от тях са били ограбени, но в третата са открити останки от четири скелета и интересни находки – керамична чаша, пексида- бронзова кутия, в която дамите са съхранявали бижутата, с богата декоративна украса, част от златна огърлица, монети от ІІІ в. и др.

При разкопаването за полагане на тръбите, западно от Пощата, на ул. „Иван Шишман“ са открити двете крепостни стени на античния град. На ул. „Граф Игнатиев“ и „Иван Шишман“ се откри декуманоса на „Августа Траяна“; на ул. „Боруйград“ и „Иван Шишман“ – крепостна стена и пр. След като бъдат проучени и заснети тези археологически структури ще дойде комисия от Министерство на културата да определи съдбата им.

На 7 март т.г. в Стара Загора започна подмяната на 60 км. водопроводна и канализационна мрежа в централната част на Стара Загора, като трасето на ремонтите е изцяло в археологическия резерват „Августа Траяна-Верея –Стара Загора.“

  • Мартириум – от латински – е църква или светиня, построена над гробницата на християнски мъченик.

Д-р Румяна Лечева