Иконата на Пресвета Богородица Троеручица почитаме днес

На 12 юли Православната ни църква почита иконата на Пресвета Богородица, наричана Троеручица. В България има не едно и две такива изображения, но сред най-известните и почитаните от тях – може би веднага след образа на Божията Майка от Троянската света обител – е чудотворната икона в храм „Света Троица“, Стара Загора.

На тези икони към образа на Пресвета Богородица е добавена трета, допълнителна ръка. Както се пее в тропара на празника, те представят тричислено и неразделно пречистите ръце на Богородица – не само за прослава на Светата Троица, но и защото Божията Майка с двете си ръце държи Своя Син и Господ, а третата явява като прибежище и покров на онези, които Я почитат, за да ги избави от всякакви беди – та всички, които прибягват към Нея, чрез вяра да бъдат освободени от злините и защитени от враговете.

Първата икона на Света Богородица Троеручица се пази на Света гора Атон. Тя е свързана с конкретно събитие от живота на св. Йоан Дамаскин (VІІІ в.), което далеч надхвърля рамките на личната история. Заради пламенната защита на светите икони светецът бил наклеветен от иконоборците пред халифа на Дамаск, отрязали дясната му ръка до китката и я закачили за назидание на градския площад. Той измолил да му я върнат, прибрал се вкъщи и прекарал цяла нощ в молитва пред иконата на Пресвета Богородица, като държал отсечената част плътно на мястото й и просел изцеление. Задрямал от умора, а когато се събудил, ръката му била възстановена – от посичането останал само белег. В памет на чудодейното изцеление свети Йоан изковал сребърна ръка и я прикрепил към долната част на иконата, откъдето тя получила името си Троеручица, т.е. Триръка.

По-подробно за тази история ще може да прочетете във второто допълнено издание на книгата за чудотворната иконата на Пресвета Богородица Троеручица в храм „Света Троица“ – Стара Загора, което предстои да излезе в близко бъдеще, ако е воля Божия. В книгата е описана и историята на иконата от старозагорския храм, събрани са и свидетелства на хора, получили изцеление и утеха с помощта на Божията Майка, след пламенна молитва пред Нейния чудотворен образ.

Източник : Храм „Света Троица“ Стара Загора