Преславенци тачат паметта на героите

Десети патриотичен велопоход „19 юлий 1877 г. организират “Кметството, Народно читалище“Димитър Наумов- 1908“ и Пенсионерски клуб „Доньо Пехливанов“ на старозагорското село Преславен . Патриотичният поклон пред паметта на героите е посветен на 145 години от боевете за Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. и 145 години от смъртта на преславенския революционер Бойчо Русев -загинал в битката за Самарското знаме.

На 13 юли 2022 г. от 20:30 ч. в читалищния парк, заедно с Общинския духов оркестър на Стара Загора, преславенци ще запеят „Вечните български песни“. Читалищните активисти вече са размножили текстовете на четири песни :“Ботев марш“, „Хубава си моя гора“, „Хубава си татковино“ и „Питат ли ме дейзората…“. Между отделните песни ученици от местното училище ще рецитират патриотични стихотворения, уточнява читалищният секретар Стойка Генова.

От 21:30 ч. ще се състои тържествена заря в памет на героите.

На 19 юли 2022 г. ще се проведе Десетият патриотичен велопоход „19 юлий 1877 г.“. Сборният пункт е двора на храм „Св. Архангел Михаил“. Пред паметника в двора на църквата се направи молитва и ще се поднесат цветя.

Стартът на велоподоха е 9:00 ч. В него ще участват над 20 велосипедисти. Те ще изминат над 2 км до Джуранлийското поле. Там с коли ще бъдат закарани и по-възрастните преславенци, които желаят да участват в поклонението.

В 10 ч. пред Каменния кръст в Джуранлийското поле отец Петър Радев ще отслужи панихида за загиналите и ще се поднесат венци цветя.

По официални данни след кървавата битка на 19 юли 1878 г. овчар от село Горно Ботево , събрал гилци, пушки, патрони, останки от разкъсани човешки тела и различни други атрибути, изкопал трап и ги заровил. След време на това място се издигнал каменен кръст, а върху него с длето изписани думите:“Тук се проля кръвта на една част руски войници за нашата свобода през 1877 г. на 19 юлий“.

Поклон пред паметта на героите!

Росица Ранчева