„Сънят на Пилат“ откри Международния фестивал „Сцена на вековете“

С танцовата мистерия „Сънят на Пилат“ на 9 юли 2022 г. започна Международният фестивал „Сцена на вековете“ във Велико Търново, съобщават от БТА. Великолепната постановка на Старозагорската опера по музика на Стефан Димитров и хореографията на Василий Медведев, вдъхновена от книгата на Булгаков „Майстора и Маргарита“, превърна началото на фестивала в истински празник.

Представлението продължи повече от два часа и половина с участието на балета, оркестъра и хора на Старозагорската опера под диригентството на маестро Владимир Бошнаков, който е и творчески директор на фестивала.

Ето какво споделя Бончо Андонов за първата фестивална вечер:

Участието на Държавна опера Стара Загора със „Сънят на Пилат“ в седмия летен оперен сезон на „Сцена на вековете“ предпостави очакване за високо майсторство и интерес към поредната интерпретация на литературната тъкан на „Майстора и Маргарита“ на Булгаков – този път като балетна интерпретация. Всякакви такива очаквания бяха надминати от това, което видяха и чуха великотърновци на сцената на ДМТ „Константин Кисимов“. Изненадващо нов и експресивен музикален език на композитора Стефан Димитров, който генерира енергия, насочена към балетния състав и който потапя публиката в емоциите на сцената. Фантазия, която надминава въображението при някои от костюмите и сценичните решения, но в същото време, на моменти и противоположното – прости решения, които носят силни внушения. И макар да не видяхме буквална реализация на знаменитото „Ръкописите на горят“, все пак два разказа в мистерията оформиха връхове – за надмогването над всякакво подтисничество и за вечността на любовта между Майстора и Маргарита. „Сънят на Пилат“ е нещо ново и невиждано в България, постижимо само от уникалния балетен състав на операта, изграден и възпитан от Силвия Томова и форматиран за този спектакъл от Василий Медведев. Във фокуса отново е примата Анелия Димитрова, която и тук доказа своята максима, че се стреми всеки път да е по-добра от самата себе си.

Невероятно“ и „Нямам думи“ са две досадни езикови клишета, но изненадата е пълна, когато те се окажат точната истина за въздействието, което имаше спектакъла върху великотърновската публика. Знаем как старозагорци не се задоволяват само с ръкопляскания, а изразяват отношение с овации, а на моменти дори с екзалтации. Е, вчера видяхме, че това го може и великотърновската публика!

Много висок и силен старт на седмия сезон на „Сцена на вековете“!

Зелена светлина, която ще изведе „Сънят … “ на сцените и в чужбина! Успех старозагорци!“

„Фестивалът „Сцена на вековете“ е най-мащабният и най-дългогодишен културен проект на община Велико Търново, чието начало е от 1985 година“, каза в приветствието си заместник-кметът по хуманитарните дейности на общината Нейко Генчев. Той изрази съжаление, че заради дъждовното и ветровито време, през тази година откриването на престижното събитие не е на откритата сцена в крепостта „Царевец“, а е на закрито – в залата на музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Въпреки това обстоятелство, фестивалът е поредното събитие, което превръща Велико Търново в един истински европейски културен център, посочи той.

Още седем заглавия са включени в основната програма на фестивал „Сцена на вековете“ (2022). Специални международни гости този сезон ще са Vienna Schönbrunn Orchestra (Австрия) и Националната опера в Букурещ (Румъния). Летният оперен сезон „Сцена на вековете“ се организира от община Велико Търново с подкрепата на Регионалния исторически музей – Велико Търново, и общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“, и е носител на  престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ (2022-2023).

Медийни партньори са Българска телеграфна агенция, Българското национално радио, вестниците „Борба“ и „Янтра днес“, и общинското радио „Велико Търново“.

Dolap.bg