Балетна школа „Па де Кре” е вицесветовен шампион от Dance World Cup-2022

От 24 юни до 2 юли 2022 г. в испанския град Сан Себастиян се проведе Световно първенство на танцовото изкуство. В конкурсните категории участваха танцьори от над 40 държави. България беше представена от Балетна школа „Па де Кре“- Стара Загора с художествен ръководител Кремена Костова -Гайдарова. С възхитителното си представяне старозагорските момичета завоюваха сребърни медали и високото звание „Вицесветовен шампион“!

Много дълъг и труден е пътят до почетната стълбичка и до медалите. Той се изминава с много репетиции, упоритост, отдаденост, дисциплина, лишения, сълзи – от преодоляване на трудностите , но и от радост от постигнатото.

Пътят към Световното минава през квалификации на национално ниво. В категории „Класически балет“ -малка група и „Солисти“, безспорни фаворити се оказаха децата на Кремена Костова.

Сан Себастиян“ е невероятен курорт, който предлага всички условия за грандиозното събитие, разказа за Dolap.bg Кремена Костова.- Бяхме разположени на три големи сцени, за да се реализират максимално добре състезателните програми.

Ние се представихме с 30 хореографии. Най-добри резултати при солисти – класически балет постигна Тереза Донева. В конкуренция със 70 танцьори, тя стана втора в света с балетната вариация на Китри от „Дон Кихот“. Всъщност Тереза е най-отличеното българче на това световно първенство. Госпожицата е ученичка в НУМСИ „Христина Морфова“ с профил „Класически балет“ и е от 3 – годишна е в Школата при мен“.

Почти всичките солистки са класирани в топ -10 на големите финали, което е изключително постижение: Ралица Калайджиева, се представи в категория „Характерен танц“ с унгарски танц по хореография на г-жа Костова и се нареди на 6-то място; Женя Русева, Жана Дякова, Вяра Манева, Мари Петкова, Евгения Господинова, Станислава Митева.

Голямата награда, която донася вицешампионската титла – респективно сребърни медали е за девет от момичетата в категория „Малка група -класически танц“. Те изпълниха танц „Ноти“ по хореография на Кремена Костова.

Международното жури е било от 16 души от Франция, Мексико, Испания, Украйна, Англия и Португалия.

Успехът на „Па де Кре“ не е случаен. Той е в резултат на 11 години денонощен труд на основателката му, художествен ръководител и вдъхновител Кремена Костова -Гайдарова, на децата, влюбени в балета и в Креми, на техните родители, на извървените стъпки от 3 до 18-годишните балеринки, които благодарение на Креми, възприемат балета като начин на живот. Само за настоящата 2022 г. няколко са високите отличи на национални конкурси: Гран При на „Път към славата“ в София; за купа „Спартак“ в Сандански с председател на журито Маша Илиева, която покани балеринките на безплатни уърк шопове и предложи да направят съвместни продукции; последно – в Арт-олимпиада „Хармония и сила“ – Созопол и мн.др.

Сега в Балетната школа участват над 150 деца, сподели Кремена Костова.- Вече разширихме своите бази. Имаме две балетни зали с много добри условия – гримьорни, съблекални, гардеробни за стотиците ни костюми…Благодаря на моето семейство, което всецяло ме подкрепя! Благодаря на родителите, без които нищо нямаше да се случи. Те подхождат с голямо сърце за реализиране на всичките ми идеи.

Разликата между участието и големия успех е в екипността, в доказаната във времето истина, че поотделно сме капки, а заедно се превръщаме в море от сила, устрем, безбрежност и мечти.

Силата на нашия отбор, на нашия екип, на нашата школа е във всеки един от нас, в това, че личните амбиции се превръщат в общи цели, в това, че всеки със своята индивидуалност и значимост е част от многоликия образ, душевността и характера на „Па де Кре“ – един пъстър, усмихнат, работещ и успяващ отбор.

Пътят до световните финали беше дълъг и труден, вложихме много труд, усилия и себеотдаване. Срещнахме редица проблеми и изпитания. Костваше ни много енергия, време и лишения от страна на всички ни – деца, педагози и родители. Дългото пътуване и изпитанията ни сплотиха, направиха ни по-устойчиви и по-устремени.

Всички заедно извървяхме този път и заедно стигнахме до тук – да бъдем сред най-добрите от най-добрите в света. Да бъдем вицесветовни шампиони!

Затова успехът ни прави толкова разплакано-щастливи.

От сърце Ви благодаря, мили мои деца, скъпи колеги и уважаеми родители! Благодаря за всяка усмивка и сълза, за всяка стъпка до тук.

Доказахме си за пореден път, че сме един отбор – една мечта.

Щастлива съм, горда съм с всички Вас и Ви обичам! Кремена“

Сега Балетната школа е в заслужена ваканция. Първата репетиция ще е през месец август. Има покана за спектакъл в началото на септември на Дамасцена. Задължително за Деня на музиката „Па де Кре“ ще направи концерт и в Стара Загора.

Росица Ранчева