Творческият колектив „На улицата“ отвори темата за дигиталните изкуства в града на липите

Творческият колектив “На улицата” проведе 3-дневна поредица от събития, които поставиха на фокус дигиталните форми на изкуство и съвременните тенденции в творческите индустрии. Те се случиха между 27 и 29 юни 2022 г. В реализирането им се включиха двете нови споделени работни пространства в града – The Lodge и Nebula, както и Международен младежки център – Стара Загора.

Основен лектор и двигател на събитията беше съпредседателят на Арт колектива Недко Боянов. В различните дни се включиха гост лекторите Боря Шапшалова от Криптоарт обществото в България и фрийлансърите Йоана Виденова и Неделин Маринов.

Безспорен интерес предизвикаха темите, касаещи NFT технологията и нейното приложение в изкуството, както и бъдещето на криптовалутите. Голям брой млади хора проявиха любопитство и към кариерните възможности за развитие във визуалните изкуства.

След проведените събития екипът на Творчески колектив „На улицата“ затвърди представата си, че Стара Загора може да предложи чудесни възможности за развитие в сферата на дигиталните изкуства и технологии. Градът има потенциал да привлича професионалисти от творческите индустрии, които да изберат да живеят и творят тук. Добра предпоставка за създаване на устойчива арт общност в града е специалността по педагогика на изобразителното изкуство и дизайн в Тракийския университет, която въздейства на значим брой млади хора с интереси в изкуствата да се задържат в града на липите.

Арт организацията започва подготовка за своя ежегоден септемврийски формат „На улицата“. За поредна година той ще постави акцент над съвременни тенденции в архитектурата и изкуствата. Управителният съвет обмисля и филмови събития, които да се реализират в рамките на годината.

Мирчо ХРИСТОВ