На 1 юли Дневен център „Свети свети Козма и Дамян“ има патронен празник

На 1 юли Православната църква почита светите безсребърници Козма и Дамян. Те се почитат от древни времена заради способността им да изцеляват от недъзите и да оказват лечебна помощ. Тях също ги наричат покровители на книжовното учение. Освен това те били почитани и като покровители на ковачите.

С различни прояви своя патронен празник на 1 юли отбелязва и Дневен център „Свети свети Козма и Дамян“.

Конкретната цел на центъра е да се осигури съвременна професионална социално-психологическа помощ и подкрепа на хората с ментални увреждания и хронични психични разстройства чрез индивидуални и групови програми, интервенции, като например: образователни програми, програми чрез труд, забавни и развлекателни дейности, изкуство и терапия с анти-стрес програми, спорт, туризъм и физиотерапевтични процедури и социализиращи практики.

Дневен център за възрастни с ментални увреждания и хронични психични проблеми “Св. св. Козма и Дамян“ в Стара Загора първоначално стартира като проект на „Отворено общество“, а днес  предоставя услуги като държавно делегирана дейност на Община Стара Загора.

При капацитет 30 души, в момента от услугите му се ползват 22. С тях работят психолози, психиатри, медицински специалисти, музико- и арт-терапевти. Провеждат се занимания по цветарство и градинарство, трудотерапия, екскурзии и т.н. Осигурени са консултанти по правна грамотност, юридическа защита и спешна психиатрична грижа. В центъра има  параклис „Св. св. Козма и Дамян“, в който служи отец Йордан Карагеоргиев.