„Младите лъвове“ в Кукления театър създадоха приказка за Живота и Съня

„Младите лъвове”- актьори и актриси от куклените театри на страната сътвориха снощи /28 юни 2022 г./ на сцената на Куклен театър-Стара Загора „Невидимо дете” – спектакъл-импрвовизация-концерт-резултат-финал на творческата лаборатория, която се проведе на сцената. Препълнената зала бе свидетел и съучастник на спектакъл-концерт с най-известните песни на група ПИФ /изпълнени от групата наживо/ и етюди на талантливите артисти, които бяха ръководени от режисьора Веселка Кунчева.

Думите ми, изразяващи благодарност и адмирации са към:

  1. Оригиналното решение на режисьора за вплитане наживо на рок-група и куклени артисти. Това беше за мен израз на голямата почит към без време починалия от КОВИД талантлив солист на ПИФ Димо Стоянов. Почит от цялата гилдия за всички артисти, които си отидоха без време от тази внезапно сполетяла ни огромна беда.
  2. Песните на група ПИФ особено силно и дълбоко влизаха в сърцето на всеки един от зрителите в залата. Вплетени в спектакъла, текстовете звучаха в ушите, отекваха в мозъка, тревожеха сърцето, „настръхваха” кожата! Да, в БГ се ражда музика, която говори за живота на цяло едно „междинно” поколение хора – нито от соц-а, нито толкова и от „демокрацията” след 1989 г. – поколение, живеещо без лозунги и петилетни планове. Но растящо с такива текстове, които вълнуват сърцата и остават устните да ги мълвят, /поне/ докато младостта отмине. А и не само през младостта, не само…!
  3. От песните на ПИФ и чудесните изпълнения на артистите може да се получи страхотен мюзикъл. Нужен е само драматург от ранга на Александър Секулов, който да създаде текст, навързващ песните, построен с увода, изложението, поантата /поантите/ и заключението, необходими за цялостен спектакъл.
  4. Не се хванах на въдицата, когато любимецът ми Живко Джуранов /Куклен театър-Пловдив/ каза в началото, че е спектакъл за Страха! Не, стига вече за Страха! Това, този път, тук, на тази сцена, това, бе спектакъл на живота. Дори и кадрите с Димо от мултимедията бяха действащи в спектакъл, който утвърждава живота.
  5. Животът е и сънят, и краченето по тротоарите, работата през деня, спектаклите /като този и други, на други места/ през вечерта, животът е Приказка! Затова изключително много ми хареса финалът с песента „Приказка” на ПИФ:

„….И времето играеше драма

абсурдът бе комедия една,

а ролите със образи бели,

костюмите потънали в тъга

Това е приказка една …

Цигарен дим, мастилница празна

И приказка за стари времена

Това е приказка една …”

  1. Вече втора творческа лаборатория по проекта с артистите работи сценографът Мариета Голомехова. Хрумванията и за работа и импровизации на сцената със съвсем обикновени материали, е гениален, без да преувеличавам. В първата лаборатория бе оградна мрежа. Сега е фолио, с което се опаковат продукти. То се разтягаше в ленти, „опаковаше” лицата на артистите, от него бяха изградени кукли, имаше много силен момент, в който лентите „излизаха” – буквално! От костюма на артиста в множество посоки. Поредно доказателство, че сценографът не е паж на режисьора, а негов таен /и явен/ вдъхновител, „сив кардинал”, който усмирява енергията на артистите, вкарва я в пространството, опитомява случващото се на сцената.
  2. Но стига личностно, нека накрая сложим малко фактология, която да припомни на незапознатите, защо е толкова развълнуван в този текст авторът му /Уляна Кьосева-бел.автора/

„Невидимо дете“ е темата по която участниците и творческият екип работиха от 15 до 28 юни 2022 г. в Старозагорския куклен театър.

Ръководители отново са утвърденият тандем режисьора Веселка Кунчева и сценографа Мариета Голомехова. Музикален ръководител е Иван Велков от група P.I.F. Темата е вдъхновена от творчеството на покойния Димо Стоянов и група P.I.F. Музикантите от групата са неразделна част от целия процес, като и специалните гости : визуалният артист Полина Герасимова, композиторът Милен Апостолов и певците Владимир Михайлов и Керана.

„В този лабораторен процес бихме искали да изследваме тънката граница между реалността и съня. Онова междинно състояние, в което Духа се чувства свободен. Благодарение на текстовете и музиката на група ПИФ, ще имаме възможността да приемем живота като едно необятно приключение в търсене на самите нас“- коментира Веселка Кунчева.

През 2021 година бе поставено началото на това ново начинание на АКТ-УНИМА, България. Държавен куклен театър Стара Загора продължава да реализира и поддържа като мисия организацията. Лабораторният процес позволява колективна работа на участници от цялата страна, творчески запознанства и обмяна на професионален артистичен опит. Плод на първия уъркшоп е спектакълът „Самотата в съвременния човек/свят“ по текстове на поетесите Антония Антонова и Цветелина Вътева.

 Благодаря за преживяването, Куклен театър-Стара Загора!

 Уляна Кьосева, зрител