В Детска градина „Знаме на мира“ отбелязаха Деня за безопасност на движение по пътищата

Денят на безопасността на движение по пътищата се отбелязва за четвърта поредна година в нашата страна. През 2019 г. с решение на Министерски съвет датата 29 юни е определена за единна дата за България.

На днешния ден малчуганите от Детска градина №17 „Знаме на мира” имаха интересна и полезна беседа , изнесена от пътен полицай Желязко Желязков  относно безопасността на движение. Те научиха за най-важните пътни знаци и полезни съвети за безопасно движение като образцови пешеходци /засега/.

Датата 29 юни е избрана умишлено, защото статистиката показва, че летните месеци юли и август са най-тежки по отношение на смъртни случаи.  По данни на Световната здравна организация СЗО, травмите и нараняванията от пътно-транспортни произшествия ПТП в световен мащаб са водещата причина за смъртност във възрастова група от 5 до 29 години.

Първостепенен приоритет за Държавната агенция по безопасност на движенията по пътищата e подобряване на обучението по безопасност на движението – като то да започва от най-ранна възраст и да продължава през годините.

Посланието “Целият живот е пред Вас, не го поставяйте на карта, за да се харесате на някого или да докажете нещо на себе си. Не си заслужава, а последствията могат да бъдат фатални” е към младежите, които скоро са придобили правоспособност за управление на моторни превозни средства и към тези, на които това скоро предстои – Нека да не надценяваме собствените си умения!

Екип на Долап.бг