Празник на билките, слънцето и водата организира 70-годишното читалище на Старозагорските минерални бани

С носталгия по миналото си спомняме за благородните усилия, трудности и успехи на читалищните апостоли през 1952г. Будни и духовни хора се събират и основават Народно читалище”Сталин”, по-късно преименувано в Народно читалище”Христо Ботев”. За председател е избран Кирил Господинов и библиотекар Кольо Стоянов. Библиотеката е открита с 312 тома , дарени от населението на баните. През 1958 година за председател е избран Ганчо Димитров и библиотекар Димитър Керезов. Библиотеката разполага с 5590 тома – внушителна цифра за времето си.

След 1960 година  за председател е избран Трифон Николов и библиотекар Мария Радева, която  работи неуморно и всеотдайно 34 години. През 1964г председател е Илия Динев. Основан е театрален колектив под ръководството на Димитър Керезов, по- късно –на Стоян Рачев. Изнасят се по 2 представления на месец с голям успех пред почиващите в театрална зала, която за жалост е разрушена през 80-те години и вече не съществува. През 1966 година се сформира танцов състав от 16 души- 8 мъже и 8 жени. Съществували са и Вокално- инструментален състав „Минерали”, Група за художествено слово, Естрадно сатиричен състав, Детска вокална група.

Следва затишие, но през 2006г  отново се сформира фолклорна група за народни песни с ръководител Делка Тонева. През 2010г Читалището с председател Геновева Христакева и секретар Минка Петкова печели проект по Глобални библиотеки, доставят се компютри и ксерокс 3в1, с което читалището се превръща в информационен център притегателен за млади и стари. Библиотеката се обогатява с нови книги по проект на Министерство на културата.

Да си Самодеец трябва голяма душа, куражът да ти е в излишък, потребността за творческа изява да е непреодолима. Днес нашите самодейци доказват, че тази искра не е угаснала. През 2018г се формира Фолклорна танцова група „Еньовче“ с ръководител Жанета Стойнова. През 2020г се възроди певческата група „Зорница“  с ръководител Койчо Коев .

На Празника на Билките, Слънцето и Водата, проведен на 25 юни 2022 г., празнуваме и 70 -годишнина на Читалището заедно с нашите партнйори – читалищата от селата Сулица, Ново село, Борилово, Остра могила, Казанка, Сладък кладенец, Лозен, Елхово, Сърневец и читалището на квартал „Железник“ в Стара Загора. Самодейците от читалищата съхраняват българските песни, народни обичаи и хора за идните поколения. Отлично се изявиха Певческа група „Зорница“ Старозагорски бани с индивидуални изпълнения на Йонка Костадинова, Петър Михалев, Койчо Коев-художектвен ръководител, Певческа група„Бялата роза“ с.Сулица, Фолклорна група„Веселие“с. Сладък кладенец, Фолклорен състав и 5-годишната Петя- с.Лозен, Битова група -с. Казанка, Женска фолклорна група„Огърлица“ и детска фолклорна група „Герданче“ – „Железник“. Чухме ангелските гласове на Божидара Стоянова Николова, Вилиана Генова и малката Дария Стоянова. Великолепната Ганка Добрева озвучи празника и изпълни на живо песните на голямото празнично хоро поведено от ФТГ„Еньовче“.

Всички читалища се представиха отлично с традиционни гозби с билки,с които почерпиха и споделиха знания за билки и рецепти. Традиционният чай с 77 и половина билки беше вълшебен благодарение на нашия знахар Трифон Трифонов. За 70-ия рожден ден на Народно читалище„Христо Ботев-1952“ имаше голяма торта.

БлагоДарим на всички уважили празника ни!

Маргаритка Малинова Желева

председател на НЧ„Христо Ботев-1952“

село Старозагорски минерални бани