Даниела Стойкова вдига живописна изложба в Парламента

На 29 юни 2022 г. от 11.30 ч., в Клуба на народния представител (в сградата на Народното събрание, площад „Народно събрание“ № 2), ще се открие  изложба с живописни картини под надслов „С устрем към светлината“ на художника Даниела Стойкова.

С устрем към светлината“ включва 30 маслени картини  с пейзажи и цветя. Творбите отразяват непрекъснатия стремеж на човека към доброто и светлината, от където идва ѝ името на изложбата. Картините зареждат с позитивно настроение и противодействат на мрака и сивотата в света, болестите, глада и войните, които ни заобикалят.

С устрем към светлината“ внася силна положителна енергия сред публиката, като представя заобикалящата ни действителност, като красиво и романтично място! Идеята стартира с натрупването на множество негативни събития през отминалите няколко години, които провокират света на изкуството на художничката, да стане не по-мрачен, а обратното – по светъл и ярък, защото хората имат нужда от това! Мисията на изложбата е да зареди публиката с положителни чувства и емоции, като се противопостави на негативизма, омразата и всичко лошо по света.

В творчеството си Даниела Стойкова се стреми да докосне хората с позитивна емоция и да създаде картини, които оставят усещането за любов, хармония и уют. С времето тя развива характерна техника на рисуване с маслени бои чрез много ярки и свежи цветове и наслояване на голямо количество боя, които оформят богато текстурирана повърхност. В пейзажите тази текстура се засилва от използването на многобройни точици по цялото платно, подобно на поантилизма, което прави творбите силно релефни и нестандартни. Стилът на художничката е ясно разпознаваем и вече познат на българската публика от множеството изложби, които организира в страната и чужбина. Тя поставя акцент върху изобразяването на светлината и отражението ѝ в мокрите градски улици, които разпръскват симетрично цветовете, подобно на огледало. Реалността в пейзажите е представена от субективна гледна точка, за да постигане емоционален ефект. Образите в тях са стилизирани, експресивни и ярки. Произведенията предизвикват силни и романтични чувства, които са трудни за обяснение, карат наблюдаващия да се замечтае за бъдещето и едновременно с това да изпита носталгия за отминалите мигове на щастие.

Изложбата е достъпна онлайн в сайта на художничката и може да бъде разгледана от всички почитатели на изкуството: https://dstoykova.com/