Какво е да си първи в неофициалната класация на първенството на Духа?!

Първи в неофициалната класация по мъжество, доблест и съпричастност се завръщат момчетата от Националния отбор по футбол. Те участваха заедно с още 5 отбора в Европейското първенство по футбол за хора с диабет под мотото Insulin on Board Cup/ Diaeuro 2022, което се проведе от 17 до 20 юни във Варшава, Полша. Отборите, които участват са от Португалия, Хърватска, Украйна, България, Полша и Словакия. В официалното класиране първи тази година са екипа на Хърватска. В последните години лекар на нашия национален отбор е д-р Рени Колева – детски ендокринолог от Стара Загора.

Тя разказва с емоция и още преживява случката, в която момчетата от нашия отбор са се показали като достойни и доблестни хора и честни състезатели със самочувствие. По време на срещата Португалия-Украйна състезател от Украйна довежда състезател от Португалия до безпомощно състояние. Раненото момче лежи на терена, а всички участници са в ступор. Д-р Колева се втурва да оказва първа помощ. Футболистът е със счупен крак. И двамата, ранен и наранил го, са украинци, но единият живее и се състезава за Португалия.

„Видях реакцията на нашите момчета, която много ме развълнува. Те се бяха събрали плътно един до друг, погледите им бяха в една посока – към раненото момче, всички излъчваха сплотеност, съчувствие, сърдечна сила” – разказва д-р Колева. Нашите момчета се отказват от по-нататъшно участие, защото са съпричастни с нещастието, сполетяло отбора на Португалия и смятат, че да продължат играта със следващите си съперници е подигравка.

Първенството е с тежка програма, в която 6 отбора играят един срещу друг в срещи по 20 минути за 2 дни. Капитан на нашия отбор е вратарят Красимир Павлов, а треньор от 10 години е Кирил Илиев. Всички момчета имат своите други професии и играят в отбора за удоволствие. И за победи, разбира се!

Д-р Рени Колева получи наградата на Българското дружество по детска ендокринология на името на проф.Мария Дамянова именно заради работата си с Националния отбор по футбол за хора с диабет.

„Незабравимо, несъизмеримо бе участието на нашите момчета в първенството във Варшава. Те за мен са на първо място в класацията по достойнство, съчувствие, взаимопомощ, което е най-ценното” – сподели за Долап.бг д-р Рени Колева.

Уляна Кьосева