Туровете по правите улици на Стара Загора даряват много знания, романтика и самочувствие

Стара Загора е известна с правите улици, аромата на цъфналите липи и поетите. Но една сутрешна съботна разходка на 25 юни 2022г. промени мнението ми за града. Улиците и липите пак са тук и пак са същите, но поетите са повече, отколкото зная- от миналото и настоящето , с техните забравени или непознати творби, постижения, думи и откровения.

Открих отново за себе си Димитър Подвързачов, Кирил Христов, Николай Лилиев. Спомних си за Рашко Стойков- поетът и уредник на къща –музей „Гео Милев“, който широко отваряше вратите и двора на музея за децата, играещи на улицата /говоря за периода 1965-1968г, когато бях там/и им разказваше за Гео, за неговото семейство, творчество и съдба. С тъга си спомних и за други поети, с които съм се срещала, а вече не са между нас-Стойчо Стойчев, Жеко Христов, Христо Кацаров .

Всичко това се случи по време на поетичната разходка по улиците на Стара Загора . Организираният безплатен тур от Туристически информационен център-Стара Загора ме очарова с добра организация, печатен материал /карта на маршрута със забележителностите / и предоставени технически средства за индивидуално слушане на информацията. С тези неща съм запозната от пътувания в музейни обекти в Европа, но Стара Загора надгради европейските постижения с нов финал- среща с утвърдения старозагорски поет Йордан Пеев. Той   прочете свои стихове и разказа за участието си с превод и адаптиране на либретото  в  предстоящия  спектакъл на Старозагорската опера- „Есмералда. Парижката Света Богородица“ .

Наш чаровен и много знаещ гид беше Ива Духтева . Освен възрастните, тя увлече и младшата група  на децата, участници в тура с въпроси и прочитане на литературни творби.

Благодаря за голямото удоволствие!

Ваня Маринова