Хиляди старозагорци се стекоха в Зоопарка за неговото официално откриване

След повече от две години основен ремонт, на 24 юни 2022 г. – навръх Еньовден, едно от най-атрактивните и най-любими места на старозагорци и гости -Зоопаркът в Аязмото отвори врати. Домакините съобщиха, че потокът от хора не спрял през целия ден, но това, което се случи на 25 юни при официалното му откриване, надмина всички очаквания.

Вратите бяха отворени в 9:00 ч. и алеите веднага се преизпълниха с малки, големи и още по-големи природолюбители – семейства, тийнейджъри, стари и млади. Организаторите на събитието – отдел „Култура“ при Община Стара Загора бяха изпипали всички детайли и най-малките подробности и въпреки огромното стълпотворение имаше ред, порядък и приятни занимания за всички, най-много за децата.

Официалното откриване на празника започна точно в 11:00 ч. в центъра на Зоологическата градина на импровизираната сцена под сянката на дърветата с изпълнение на Общинския танцов клуб с ръководител Марина Тенева. Съставът току що се завърна като победител от фестивал в Италия.

Водосвет за здраве отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан в съслужение със свещеници от епархията. Със светената вода архиереят поръси за здраве и сполука официалните лица и присъстващите на паметното събитие.

„Веднъж Господ Бог казал на учениците си: „Без Мене нищо не можете да вършите!- започна словото да митрополитът. – И ето днес, по Божие благоволение и допущение, отслужихме водоосвещение, за всички които днес сме събрани на това място- любимо за старозагорци, за да извършим водосвет за телесно и духовно здраве. Да благодарим на Бога, че по Негов промисъл в сърцето на парка, носещ името на Старозагорския митрополит Методий Кусев, се намира и Зоологическата градина, която е обична за всички старозагорци.

Благодарим, господин кмете, за това, което направихте за реновирането и реставрацията на тази Зоологическа градина, за да може да носи радост за всички, които я посещават, които гледат и се любуват на животните, които са  също божий дар.

Нека божието благословение да пребъдва върху всички ни за много и благодатни години! И нека Бог да помага и съхранява и да ни дава сили! За много и благодатни години! Благодарим за всичко, което направихте!“ – каза митрополит Киприан.

Емблематичното за Стара Загора място бе изцяло обновено, благодарение на Фонда мениджър на финансовите инструменти в България ЕАД, чрез Фонд за устойчиви градове, Банка ОББ, Фонд Флаг и Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“. Стойността на проекта е в размер на 4 .200 млн лв. Проектанти са архитектите Петър и Иван Кирякови. Фирмата – изпълнител е ТРЕЙС Билд. Ръководител на проекта е Цанка Ганева директор на Дирекция „Финанси“ при Община Стара Загора.

Общината също допринеси със собствено участие за съвременния облик на зоопарка, съчетавайки зони за отдих, забавление, образование, научно-изследователска дейност, атракции и др.

„Благодаря на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, че освети нашия прекрасен парк. Благодаря на финансиращия фонд, който спомогна за обновяването на този важен за Стара Загора обект. Благодаря на екипа, който работи, защото без усърдната му работа, нямаше да бъде факт това официално откриване. Благодаря на екипа, с който работя. Надявам се старозагорци да харесат Зоопарка и да го ползват със здраве!

Пожелавам им много усмивки, най-вече на децата, които ще запомнят посещенията си в Зоопарка и се срещат може би за първи път на живо със животните.

Бъдете живи и здрави, усмихнати, доволни и щастливи! Пожелавам на всички още веднъж, да се насладят на това прекрасно бижу за Стара Загора!“ – каза градоначалникът.

За приятните забавления организаторите бяха подготвили концертна програма с участието на Детски фолклорен ансамбъл „Траянци“ при Център за подкрепа на личностно развитие с ръководител Росица Христова; Вокална студия „Розов свят“ при НЧ „Св.Климент Охридски-1858“ с ръководител Веселин Божков; гласовитите Тиана Денева и Евелина Иванова; спектакълът на Държавен куклен театър „Задави се Меца“.

Сред най-добрите приятели на старозагорския Зоопарк е още една емблема на Стара Загора – Прабългарска школа „Бага-тур“. Живот в синхрон с природата е тяхното верую от създаването им през 2000 г. От 2014 г. техният прабългарски дом -аул, се намира в южната част на Зоопарка. Пред посетителите се представиха най-малките багатурчета от школата с ръководител Явор Гънчев. Най-малкият участник е на 4 годинки, останалите са на 5. Те демонстрираха началните упражнения, дисциплина и ред. Вече се учат да стрелят с лък, да яздят, бойни умения на гърба на коня и на земя.

В южната алея на парка бяха разположени гримьорите. Доста дълга беше опашката от чакащи всяко детско лечице да се превърне в различно животно по избор. Тук бяха разположени масите за работа на малките художници от детските работилнички на НЧ „Св. Кл. Охридски“, които майсториха поздравителни картички, апликации и пана за подаръци на посетителите на събитието.

Стотици снимки си направиха посетителите с катеричката Кипи, която раздаваше малки рекламни подаръчета. Имаше още кът за снимки с обитателите на Зоопарка, щанд на Туристическия информационен център, две пернати гостенчета от Спасителния център при „Зелени балкани“,  бюфет за кафе, напитки и сладолед, информационни табла и т.н. През цялото време звуча прекрасна музика. Въпреки жегата, настроението на всички беше максимално приповдигнато.

Зоопаркът на Стара Загора е открит на 26 април 1957 г. Той е вторият по големина в България след столичния.

Началото на изграждането на бъдещата зоологическа градина е поставено със заграждане на поляна от около 4 дка площ в парк „Аязмото“. Не след дълго в зоокъта са дарени две мечета от Шипченския балкан. Тогавашният директор на Софийския зоопарк дарява лама и лъв. През 1960 г. тук има повече от 40 животни. В началото на 70-те години започва изграждане на клетките , като първата е на мечките. Следват тези на сърните, елените, хищните птици, маймуните, видрите и мн.др.

В края на 2019 г. започна цялостен ремонт по модернизация и облагородяване на инфраструктурата на Зоопарка. След реконструкцията клетките на животните са изцяло обновени, съгласно закона за биологичното разнообразие и наредбата за изискванията за отглеждане на животните. Т.е. всичко е направено така, че максимално да се доближава до естествената среда на животните и да имат те подходящи условия да се чувстват добре.

Изградени са нови асфалтови и каменни алеи, има ново озеленяване и зацветяване. Изцяло подменена е ВиК мрежата и ел. инсталациите. Поставени са нови мрежи. Създаден е нов хабитат за 9-те мечки. Нови са металните конструкции и са добавени дървени обшивки. Изградени са две административни сгради, в едната от които ще бъде изграден образователен център със знания за природата и животните.

Сега на площ от 70 дка в него се отглеждат около 400 екземпляра от близо 80 вида бозайници, птици и земноводни от почти всички континенти – Европа, Азия, Африка, Австралия, Северна и Южна Америка.

На 24 и 25 юни 2022 г. входът беше свободен. Така трябваше да бъде, защото е заслужен и дълго чакан празник. От утре входът е почти символичен: билет за възрастни – 2 лв., за ученици- 1 лв. и за деца до 7 г.- безплатно!

Да ни е честита новата придобивка! Да й се радваме и да я пазим!

Росица Ранчева