ДГ „Светлина“ направи сефтето на Зоопарка

От много години Детска градина Nо10 „Светлина“ Стара Загора отбелязва подобаващо всички официални, духовни и фолклорни празници. Особено внимание се отделя на екологичното възпитание на децата. В този смисъл най-еко празникът Еньовден е дълго чакан. За него са научени песни и стихотворения, набрани са от предния ден билки и са стъкмени шарени китки.

Празникът винаги е празнуван или на Старозагорските бани или на Аязмото. Тази година на Еньовден, след повече от две години основен ремонт, най-сетне бяха отворени портите на Зоологическата градина. И най-естествено първите посетители бяха всичките 200 деца и учителките им от „Светлина“. И това стана не само защото са най-близките комшии, а и защото Зоопаркът и животните в него са сред най-най-любимите на децата.

Празникът започна на зелената поляна, където родителите оставяха тази сутрин рожбите си. Те пък бъркаха в голямата красиво украсена кошница и ги даряваха с китки от билки, произведени в билковата градинка на „Светлина“. Хубава изненада! Целувки, прегръдки, взаимни благодарности и благопожелания.

След закуска на открито, на пикник, две какички, облечени в национални носии, разказаха легендата за Еньовден. И още:защо Еньо е наричан „билкобер“, защо набраните в тази утрин билки са най-лековити,защо всеки за здраве трябва да се „окъпе“ в росата, защо билките са 77 и половина, какво значи Еньова булка..?

После четата тръгна през гората и стигна до Зоологическата градина. Тук малчуганите се запознаха с животните. Пред някои от клетките се застояваха повече. Госпожите разказваха и показваха животните – как се казват, с какво се хранят, какво трябва да е поведението на хората с тях…

Много посетители изпълваха алеите на Зоопарка. Децата ги поздравяваха учтиво, пожелаваха им приятна разходка, обаждаха им къде има най-интересни животни. Те толкова бяха въодушевени, че обикаляйки край клетките запяваха най-различни песни, най-често посветени на конкретни животни, на гората, на слънцето…Със специална импровизирана концертна програма децата поздравиха служителите на Зоологическата градина. Те пък поискаха да си направят снимка за спомен с най-чаровните посетители. Разбира се поканиха ги често, често да ги посещават.

Маршрутът на връщане отново беше през гората, но този път избраната пътека излезе на тучна поляна с много и най-различни билки. След като всички ръчички бяха пълни с билки, пътешествието продължи до детската градина.

Едва ги съблякохме и нахранихме и всички уморени, но щастливи , атакуваха креватчетата, за да съберат нови сили за щуротии“, коментираха госпожите.

Росица Ранчева