Нов творчески продукт се ражда в Държавен куклен театър Стара Загора

На 28 юни 2022 г.от 19:30 на сцената на Държавен куклен театър Стара Загора ще се представят резултатите от втория по рода си национален театрален уъркшоп, организиран от Асоциацията на куклените театри УНИМА, България.

Невидимо дете“ е темата по която участниците и творческият екип работиха от 15 до 28 юни 2022 г. в Старозагорския куклен театър.

Ръководители отново са утвърденият тандем режисьора Веселка Кунчева и сценографа Мариета Голомехова. Музикален ръководител е Иван Велков от група P.I.F. Темата е вдъхновена от творчеството на покойния Димо Стоянов и група P.I.F. Музикантите от групата са неразделна част от целия процес, като и специалните гости : визуалният артист Полина Герасимова, композиторът Милен Апостолов и певците Владимир Михайлов и Керана.

В този лабораторен процес бихме искали да изследваме тънката граница между реалността и съня. Онова междинно състояние, в което Духа се чувства свободен. Благодарение на текстовете и музиката на група ПИФ, ще имаме възможността да приемем живота като едно необятно приключение в търсене на самите нас“- коментира Веселка Кунчева.

През 2021 година бе поставено началото на това ново начинание на АКТ-УНИМА, България. Държавен куклен театър Стара Загора продължава да реализира и поддържа като мисия организацията. Лабораторният процес позволява колективна работа на участници от цялата страна, творчески запознанства и обмяна на професионален артистичен опит. Плод на първия уъркшоп е спектакълът „Самотата в съвременния човек/свят“ по текстове на поетесите Антония Антонова и Цветелина Вътева.

От 21 юли до 3 август 2022 г. ще се състои втора творческа лаборатория на тема „Старозагорските поети“ . Преди няколко месеца е проведен кастинг да избор на режисьори, художници (сценографи) и артисти. Ръководителите на проекта Веселка Кунчева и Мариета Голомехова са определили по двама сценографи и режисьори, които ще работят самостоятелно с артисти. Накрая ще се обединят усилията на двата екипа, за да се получи един продукт, театрален еквивалент на поезията на определените от тях старозагорски поети.

Росица Ранчева