Поетична среща с Йордан Пеев вдъхнови седмокласниците от ОУ „Кирил Христов“

В истински литературен празник се превърна на 20 юни 2022 г. вдъхновяващата среща на учениците от VII „а“ клас при ОУ „Кирил Христов“ Стара Загора, с класен ръководител Йовка Янчева, с видния старозагорски поет Йордан Пеев. Гостът и неговата съпруга бяха приветствани сърдечно от директора на училището Господин Балъкчиев и от заместник-директора Марияна Йотова.

С вълнение и трепет дългоочакваната среща откриха водещите на програмата – седмокласниците Маргрет Андонова, Щерьо Щерев и Дарина Стоева. Те представиха автора и изразиха възхищение от таланта на своя специален гост – изящен ваятел и вълшебник на словото, съвременен будител и книжовник. Седмокласниците бяха подготвили приятна изненада на г-н Йордан Пеев – литературно четене на любими негови стихотворения. В своеобразния рецитал към водещите се присъединиха и учениците ЙоанСимеон Пеев – син на автора, Стефани Митева, Виктория Згурева, Константин Желев, Матеос Добрев, Ивайла Иванова. Срещата продължи с въздействащо изпълнение на Йордан Пеев на негови творби пред младата му аудитория, на фона на песента „Притури се планината“ и на кадри от филма „Време разделно“, подбрани тематично. Йордан Пеев рецитира пред учениците произведения от цикъла „Корени“ от стихосбирката си „Детонатор за глухарчета“, също от поетичната книга „Филантропията на един варварин“, както и едно от новите си стихотворения „Янина песен“. Поетът спечели симпатиите на всички с изпълнения на песни в акомпанимент на китара, като специално впечатление на учениците направи неговата авторска песен „За приятелите“. Гостът поднесе на публиката импровизиран поетично-музикален спектакъл и завладя изцяло вниманието на тийнейджърите, като успя да докосне най-нежните поетични струни, които носи в душата си всяко дете. Учениците не само попиваха жадно всяка дума на автора, но и дотолкова се потопиха в поетичната атмосфера и се почувстваха уютно в неговата компания, че някои от тях започнаха свенливо да споделят свои авторски стихотворения, търсейки неговото окриляващо мнение.

Срещата на Йордан Пеев с учениците не протече по сценарий, нито се вмести в рамките на учебен час, но точно това изгубване на представата за времето и разтваряне на сетивата за света на поезията при разговора с него беше онази магия на художественото слово, от която всички сякаш имаха нужда като храна за душата. Доказателство за това бе и фактът, че публиката в къта за четене постепенно и непринудено се увеличаваше. Тихичко, стъпвайки на пръсти, идваха след часовете и други седмокласници от училището, които оставаха и се включваха в интересния разговор с поета. Дори се присъедини още един цял клас – VII „г“, с класен ръководител г-жа Нела Караманова, наред с други млади почитатели на поезията от останалите паралелки. А разговорът ги провокираше на теми като кои са истинските ценности в живота, какво е да пишеш стихове, как идват музите на вдъхновението, каква е ролята на поезията.

Децата и атмосферата върнаха Йордан Пеев мислено в неговите ученически години. Като бивш възпитаник на училище „Кирил Христов“ той сподели интересни спомени – както за написаното от него първо стихотворение „Есен в гората“ по време на открит урок сред природата, така и за началната му учителка г-жа Четелязова. Разкри и тайната, че под печат са третият му роман „Аквариум за китове“, както и новата му стихосбирка. Накрая Йордан Пеев покани всички присъстващи да гледат на 30 юни и на 2 юли т.г. премиерата (по негов превод на текста) на мюзикъла „Есмералда Парижката Света Богородица“ на Държавна опера – Стара Загора.

След срещата гостът и съпругата му, придружени от директора г-н Балъкчиев, разгледаха музейната експозиция, посветена на Кирил Христов, както и уникалната стенописна изложба „Галерия на българските владетели“ в училището.

Поетичната среща на учениците от VII „а“ клас с Йордан Пеев, както и литературното четене „Стара Загора – градът на поетите“, с представяне на старозагорци от миналия век и тяхното творчество, което седмокласниците организираха на 17 юни, са сред десетките инициативи в рамките на одобрения проект на ОУ „Кирил Христов“ по модул „Библиотеките като образователна среда“ към НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“, реализиран през настоящата учебна година.

Таня Стоянова