Арменци даряват „хачкар“ на къщата-музей на Яворов в Чирпан

На 30 юни 2022 г. местният парламент в Чирпан ще вземе решение дали да бъде поставен каменен кръст от истински арменски туф – „хачкар“, в родната къща на поета Пейо Яворов. Това съобщи Тодор Иванов, председател на Фондация „Яворов“.

Предложението е направено в писмо до кмета на Чирпан Ивайло Крачолов от Крикор Агоп Сренц – адвокат по наказателно право, дарител и доброволец, който се заема със задачата по осигуряване на необходимите средства за изработване на паметния знак.

Той мотивира предложението си с преклонението на арменския народ пред живота и делото на чирпанския поет и революционер. Неговото стихотворение „Арменци“ е публикувано за първи път в списание „Мисъл“ през 1900 г.  

Ставайки свидетел на техните неволи в село Скобелево, където работи през 1896 г. за кратко на местната железопътна гара, Пейо Яворов описва трагичната съдба на арменците. И до днес арменският печат често публикува спомени за българския поет, създал вълнуващата елегия.

За първи път стихотворението е преведено на езика на хората, на които е посветено, от известния юрист и публицист – българинът от арменски произход Степан Хиндлиян. Преводът е публикуван през 1909 г. в списание „Ширак“, издавано в Истанбул.

За нас, арменците, Пейо Яворов е повече от поет, той е икона. Икона, пред която те дълбоко се покланят“, изтъква в писмото си Крикор Агоп Сренц. 

С поставянето на каменния кръст в Чирпан ще бъдат отбелязани три исторически дати: 100 години от най-масовото преселване на арменци и посрещането на бежанците в България, 107 години от геноцида над арменския народ и предстоящата 145-а годишнина от рождението на поета.

Д-р Румяна Лечева/БТА