Астрономическото лято през 2022 година настъпва на 21 юни от 12:13 часа българско време

Това се отнася за лятото в северното полукълбо. Лятото в южното полукълбо започва на 21 декември.

Началото на астрономическото лято е обвързано с момента на лятното слънцестоене – това е денят в годината, когато слънцето в северното полукълбо свети най-дълго. На 21 юни продължителността на светлата част на деня е цели 15 часа 19 минути и 30 секунди.

Лятото ще продължи 93 дена и половина.

Астрономическото лято през 2022 година свършва на 23 септември от 4:03 часа българско време.

22 септември е денят на есенното равноденствие. Тогава тъмната и светлата част на нощта са приблизително еднакви, но денят е малко по-дълъг – 12 часа 9 минути и 55 секунди. Причините за това са две. Първата е, че за изгрев се смята първия „милиметър“ от слънцето, който се показва над хоризонта, а не средата на слънчевия диск. Втората причина е, че ние виждаме слънцето да изгрява преди то да изгрее поради специфики в пречупването на светлината от въздуха.

Предимства на слънчевата енергия

Слънчевата енергия е от съществено значение за всички живи същества. Растенията, животните и хората се нуждаят от топлина и светлина, за да поддържат живота и здравето си:

  • растенията превръщат слънчевите лъчи в хранителни вещества за себе си;
  • влечугите и земноводните, благодарение на слънцето, поддържат телесната температура;
  • при хората под въздействието на ултравиолетовото лъчение се произвежда витамин D, който е необходим за протичането на жизнените процеси в организма;
  • под слънчевите лъчи нивото на стрес на човек намалява, настроението се подобрява, добавя се енергия и нормализира съня.

Слънчевите бани са не само полезни, но и приятни. Основното нещо е да вземете предпазни мерки, за да не получите слънчево изгаряне.

Разлика между равноденствие и слънцестоене

Думите „равноденствие“ и „слънцестоене“ са измислени от нашите далечни предци, които са считали Слънцето за едно от основните божества. Тези концепции са противоположни една на друга: слънцестоенето е най-дългото или най-краткото престояване на Слънцето над хоризонта, а равноденствието е със същата дължина на светлите и тъмните части на деня. Има два дни на равноденствие и еднакъв брой слънцестоения за една година.

Астрономическо лято в България през следващите години

Астрономическо лято през 2023 година настъпва на 21 юни в 17:57 часа и свършва на 23 септември в 9:50 часа.

Астрономическо лято през 2024 година настъпва на 20 юни в 23:50 часа и свършва на 22 септември в 15:43 часа.

Астрономическо лято през 2025 година настъпва на 21 юни в 5:42 часа и свършва на 22 септември в 21:09 часа.

Астрономическо лято през 2026 година настъпва на 21 юни в 11:24 часа и свършва на 23 септември в 3:05 часа.