Отче Паисие, дай ни духовна мъдрост, за да милеем за род и родина, така, както ти си милял!

В храм „Свети Паисий Хилендарски“ град Стара Загора днес със света Божествена литургия, тържествено бе почетена паметта и делото на будителя. Юбилейните годишнини 300 години от рождението му, 260 години от написването на История славяно българска и 60 години от канонизацията, са повод за размисъл и равносметка.
Преподобни отче Паисие,
Ние, българските чеда, днес ти пренасяме своята благодарност за неуморния ти труд, духовно прозрение и дръзновение, с които събра, написа и преписа тази малка книжчица, „История славно българская”, с която повдигна Духа на народа ни в ония мрачни и смутни времена.
Прости ни, отче Паисие, че отдалечени от твоето време често забравяме своето славно минало. Прекланяме се пред чужди народи и чужди езици.
Твоите слова : „Българино, знай своя род и език!” и днес звучат в сърцата ни. Припомнят ни славните царе и царици, които сме имали. Ти ни завеща да помним искрата, която е дадена на народа ни, чрез въвеждане на писмеността и словото Божие.
Ти взе перото и работи неуморно, искаше да покажеш на замиращия ни български род, това, което Бог е благословил, но поради гордост и упадък е било загубено.
Застанали днес пред твоя образ се питаме:
„Запазихме ли светлината на Духа и ще успеем ли да я предадем на следващото поколение? Ще опазим ли своя език, култура и цялостта на родината си? Ще се избавим ли от раздори и човешки облаги?”
Отче Паисие, дай ни духовна мъдрост, за да милеем за род и родина, така, както ти си милял!
Дай ни дръзновение да поддържаме светлината на твоя завет!
Дай ни сили да виждаме и чувстваме сиянието на любовта, живееща в сърцата ни!
Пенка Славова