Точно след една седмица старозагорският зоопарк отваря врати

Това написа във Фейсбук кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той благодари на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов за бързата реакция и издадения лиценз на зоопарка в Стара Загора!

На 24-ти юни 2022 г. отваряме Зоопарка официално за посещения! Вярвам, че ще ви хареса!“- написа градоначалникът.

Зоопаркът е едно от любимите места за отдих и забавление за старозагорци и гости.

Две мечета поставят началото на колекцията от обитатели на зоопарка в Стара Загора през 1957 г. Те са подарени от ловците Димитър Лалев от с. Шейново и Иван Кратунков от град Казанлък, които ги залавят в шипченския Балкан. Кръщават ги Иванка и Димитринка. По-късно са добавени елен и зайци. Оформен е зоокът в сегашния парк „Митрополит Методий Кусев“, който се намирал на мястото на площадката за бадминтон.

Скулптурата на борещи се мечета, поставена срещу входа, показва особеното място на мечките в живота на зоопарка. Старозагорският зоопарк е известен с успешното развъждане на кафявите мечки. Между 2002 и 2007 там са се родили 9 мечета. Почти всяка година броят им се увеличава с по 2-3, които най-често служат за размяна с други животински видове. След ремонта на любимците на старозагорци е построен огромен хабитат, за да се чувстват максимално в комфортни условия.

На 13 юни 1961 г. Градският съвет взема решение за изграждане на сегашния зоопарк. Приет е и идеен проект, но строителните дейности започват чак през 1965 г. Най-напред е изградена клетката на мечките, след това на лъва, маймуните и т.н. През 1978 г. приключва изграждането на басейните за водоплаващи птици, изградени са и 12 клетки за птици. През годините продължава неговото дооформяне и допълването с нови обитатели.

Зоопаркът е лицензиран от 2008 г., а 2015 г. е с подновен лиценз.

В наши дни зоопаркът обхваща територия от 74 дка и отглежда над 400 животни от 80 вида. Могат да се видят животни от почти всички континенти: Европа – кафява мечка, благородни елени и сърни, муфлони, рис, вълк, лисица; Азия –тигри, як; Северна Америка –енот; Южна Америка –ягуар, лама; Африка – лъвове и щрауси; Австралия -ему, папагали. От декември 2018 г. Старозагорският зоопарк има ново попълнение – бял бенгалски тигър, единствен в България.

От 2014 г. зоологическата градина в Стара Загора има статут на спасителен център, по смисъла на Конвенцията за търговия със застрашени видове от CITES. Зоопаркът има едно от най-добрите местообитания за тревопасни животни, в много добро състояние са и загражденията на лъвовете и вълците.

В пределите на зоопарка, в южната част, се намира Аул Бага-Тур на площ от 3 дка, открит на 18 октомври 2015 г.

От декември 2019 г. започнаха ремонтни дейности за цялостно осъвременяване на зоопарк и беше затворен за посетители. Проектът се реализира със заемен ресурс от Фонд за устойчиви градове в размер на 4 199 939 лв., от които 2 477 964 лв. са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на Оперативна програма „Региони в растеж“, предоставено чрез Фонд на фондовете. Има и собствено участие на Община Стара Загора.

Гарантирам, че всички Ваши очаквания ще бъдат надминати, когато посетите Зоопарка.

Росица Ранчева