Момичетата от Фолклорен танцов клуб при Общината очароваха Флоренция

С грамота и плакет за участието си във Втория Международен фолклорен фестивал в Италия, се завърнаха от Флоренция чаровните момичета от  Фолклорен  танцов клуб при Община Стара Загора. В състава им бяха и чаровното семейство музиканти от Държавна опера-Стара Загора Атсуфуми и Сачи Уджийе, вече равноправни членове – усмихнати, чаровни, влюбени в българския фолклор.

„Фестивалът се проведе във Флоренция в периода 9 – 12 юни, нашето представяне на сцена бе на 11 юни. Показахме танците „Чачак”, „Еньова буля”, „Рипни Калинке” и „Батут”, разказва Марина Тенева, ръководител на състава. Тя уточнява, че са имали покана още за 2020 г., но тогава поради пандемичните мерки, не е могла да се реализира.

Това е първото задгранично участие на момичетата от 2 години насам, бяха ограничени до минимум и изявите им в страната – до миналата година в XVI Национален Петропавловски събор на народното творчество „Хоро се вие край манастира“, от който се върнаха  лауреати.

Във Флоренция нашият състав е посрещнат и изпратен на сцената с овации, много снимки и покани за включване във фолклорни форуми на други страни – участнички.

През м. октомври 2009 г. е сложено началото на Фолклорен танцов клуб при Община Стара Загора с 38 дами, служителки в Общината. Художествен ръководител е Марина Тенева, а научен консултант почетният гражданин на Стара Загора и председател на Обществото за фолклор Крум Георгиев. Предстоящата програма включва репетиции и подготовка за поредните предизвикателства на събори, конкурси, концерти и т.н.

Екип на Долап.бг

Снимки Пенка Вълова