26-тият международен пленер по живопис „Дружба“ вече е история

На 15 юни 2022 г., с откриване на изложба с творбите на пленеристите, завърши 26-ият международен пленер по живопис „Дружба“- Стара Загора. В изложбена зала „Лубор Байер“ са представени над 30 платна, две – три от които създадени във времето от 8 до 15 юни т.г.

В художествената творческа среща участваха осем автори: Единствена дама сред джентълмените е украинката Олга Гребеник. Тя е със статут на бежанка заедно с двете си деца и едно куче, но е безкрайно благодарна на гилдията на старозагорските художници за поканата да участва в пленера. Другите творци са Антон Антонов от Казанлък, доц. дн Атанас Тотляков от Великотърновския университет, Дан Тенев от Димитровград, Иван Велчев от Плевен, Николай Тодоров от Добрич. Старозагорското присъствие е от доайена Тодор Ковачев и Слави Славов.

Изложбата е стилова, с оригинални художествени похвати – традиционна живопис, рисунка, концептуална рисунка, проформънс, каза при откриване на експозицията Милен Алагенски- председател на Представителството на старозагорските художници в Съюза на българските художници. – В крайна сметка се получи постмодерна селекция, в което няма нищо лошо. Присъстват всички похвати. Изложбата е максимално тематично разнообразна. Една част от авторите за вдъхновени от град Стара Загора и археологическите забележителности, други дойдоха с готови идеи за реализация…Благодаря на всички, че бяха част от пленера. Не само че приеха поканата и твориха в продължение на една седмица, а и защото пленерът, предопределен от своята история, благодарение на тях дава визия как би могъл да се развива за в бъдеще, за да бъде адекватен на нашето съвремие. Заедно с това, да се постави изискването за високо качество на творбата“.

Диана Атанасова, началник на отдел „Култура“ в Община Стара Загора, благодари на участниците и организаторите на събитието.

Благодаря Ви, че с изкуството си обогатихте нашият дългогодишен пленер. Вие не само работихте упорито и вдъхновено, но бяхте гости на много от съпътстващите прояви – Джаз форум Стара Загора, други музикални събития, изложби и на други места. Надявам се да запазите скъпи спомени от пребиваването Ви в нашия град.

Благодаря на част от Вас, които са участвали в културния живот на Стара Загора със самостоятелни изложби. Използвам повода, да поканя и другите, да намерят време и да гостуват и покажат изкуството си в Стара Загора.

Поздравявам Ви със създаденото от Вас през изминалата седмица. Желая Ви творчески успехи и прекрасно лято“.

Диана Атанасова връчи на всички участници в пленера паметен плакет с автор Тодор Ковачев и изпълнител Христо Златев.

По две от творбите, авторите оставят за фонда на Градската художествена галерия Стара Загора.

Изложбата ще остане до края на месец юни 2022 г.

Росица Ранчева