Стара Загора чества Свети Паисий Хилендарски

През 2022 г. се навършват три светли годишнини, свързани с живота и великото дело на големия български възрожденец Свети Паисий Хилендарски – 300 години от рождението му, 260 години от написване на „История славянобългарска“ и 60 години от канонизирането му.

Още в началото на годината Комитет „Приятели на Зографския манастир“ при Атон, начело с Димо Узунов, с благословението на зографските монаси, обявиха кампания за преписване на „История славянобългарска“с пълно заглавие „За българския народ, царе и светии и за всички български деяния и събития. Събра и нареди Паисий Йеромонах, който живееше в Света гора Атонска и беше дошъл там от Самоковската епархия в 1745 година. А събра тази история в 1762 година за полза на българския род“ (оригинално заглавие: Историѧ славѣноболгарскаѧ ѡ народе и ѿ цареи и ѡ стыхъ болгарскихъ и ѡ въсехъ деѧнїа ї битиа болгарскаѧ) :

О, неразумни и юроде! Поради что се срамиш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език…“

Наред с призива си за опазване на българския език и опознаване на българската история, Паисий оставя и един важен завет: „Преписвайте я и платете да ви я препишат”. Въпреки че при посещението си в „немската земя” е видял книгопечатането, Паисий иска „Историята” да бъде преписвана на ръка, защото според него такъв труд е гаранция за възпитаване на съмишленици. Историческата наука познава около 70 преписа на най-българската книга, но до нас реално са достигнали около 40. Освен многобройните преписи, Паисиевата история е издавана и в по-ново време.

В патриотичното дело да се препише на ръка „Историята“ са се включили над 140 администрации, настоятелства, организации, читалища и др. и над 2000 души – ученици, студенти и граждани.

На 16 юни 2022 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора, от 11:00 ч. ще стане отчитане на резултатите от преписа на книгата. Събитието е организирано от Комитета и от Библиотеката.

Когато България отбелязва 200-годишнината от появата на „История славяноболгарская”, на 26 юни 1962 година Светият Синод провъзгласява Паисий за български светец, като определя в своя календар 19 юни за ден в негова памет и прослава.

Честването на Св. Паисий Хилендарски е повод за много празнични прояви: 19 юни е ден на квартал „Зора“, на Народно читалище „Св. Паисий Хилендарски – 1947“ и на храм „Св. Паисий Хилендарски“ – първият божи дом в България, който има за небесен покровител монахът от Атон.

Честванията започнаха още на 10 юни 2022 г. с фото -изложба, преписи на Историята и книги за Паисий,подредени в читалищната библиотеката на старозагорския квартал. На 14 юни, ученици имаха възможност да чуят част от „Историята“ с дикторски текст. На 15 юни, в храма от 17.00 часа, предстоятелят му отец Йордан Карагеоргиев ще сподели преживявания, мисли и спомени от посещението си от Атон. На 16 юни от 17:00 ч. пред читалището в кв. „Зора“ ще се проведе празник за най-малките „Усмихни се с мен“.

Църковните събития в почит и прослава на Св. Паисий започват в събота (18 юни 2022г) от17:00 ч. с Вечерня. В неделния ден (19 юни) Празничната утреня е от 8:00 ч. ; В 9:00 ч. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан в съслужение със свещеници от града, ще отслужат Света божествена литургия. Владиката ще освети пристройката към Социалната сграда, направена от Ротари клуб и клуб ЛИПА. Ще бъде открита фото-документална изложба с кадри от Зографския манастир, с автор Димо Узунов, както и преписи на „Историята“ от жители на „Зора“ участвали в кампанията.

Всички присъстващи на службата ще получат като дар Акатис посветен на 300 годишнината от рождението на Св. Паисий Хилендарски, 60 години от неговото канонизиране и 260 години от написването на История славянобългарска“. Изданието е получило благословението на митрополит Киприан. Миряните ще получат и осветена иконка на Св. Паисий.

След края на службата ще се прожектира филм посветен на Св. Паисий, на Атон и на Зографския манастир.

Настоятелството на храма любезно кани всички миряни да уважат с присъствието си честването на Св. Паисий. Това специално се отнася за училищата, читалищата и живущите на улица „Отец Паисий“ в Стара Загора.

В празничния за жителите на старозагорския квартал ден вечерта на 19 юни е осигурена художествена програма. От 18.30 часа започва концерт на оркестър Авлигите“ с ръководител Стайко Златев, Детски танцов състав „Тракийче“ при НЧ „Г. Бакалов“ и Мъжка фолклорна група „Тракиец“ – с ръководител Кирил Георгиев.

Росица Ранчева