Втори уъркшоп с тема „Невидимо дете“ започва в Кукления театър

Вторият уъркшоп, организиран от АКТ-УНИМА, България, ще бъде на тема „НЕВИДИМО ДЕТЕ“ като негови ръководители ще са тандемът Веселка Кунчева и Мариета Голомехова. Уъркшопът ще се проведе от 15 до 28 юни /точно както миналата година/ в Куклен театър Стара Загора,  като показът ще бъде на 28 юни от 19:30.

Специални гости ще бъдат група П.И.Ф., Влади Михайлов, Керана, Полина Герасимова, Милен Апостолов.

Участниците (след проведен кастинг) са: Невена Василева /сценограф/ и актьорите: Ахмет Исмаил, Анна-Мария Николаева, Деница Дончева, Димитър Иванов, Елица Матева, Живко Джуранов, Ивана Бобойчева, Йордан Тинков, Кирил Антонов, Латина Беровска, Любен Чанев, Мария Джойкева, Мелин Ердинч, Никол Василева, Петромил Денев, Полина Христова, София Рухова-Лулчева, Стайко Стайков, Цвети Пеняшки.

„В този лабораторен процес бихме искали да изследваме тънката граница между реалността и съня. Онова междинно състояние, в което Духа се чувства свободен. Благодарение на текстовете и музиката на група ПИФ, ще имаме възможността да приемем живота като едно необятно приключение в търсене на самите нас.“ – Веселка Кунчева

„Невидимо дете” е една от легендарните песни на Група  П.И.Ф.

https://textovenapesni.com/p-i-f-p-i-f/nevidimo-dete.html

https://impressio.dir.bg/interview/dimo-ot-p-i-f-vsichko-e-prehodno-vsichki-sme-gospodin-nikoy

https://mmtvmusic.com/mmtv-news/nevidimite-deca-na-dimo-ot-p-i-f/

Първият уъркшоп, организиран от АКТ-УНИМА, България бе 15 до 28 юни 2021 г. в Куклен театър Стара Загора. Уъркшопът бе на тема „Самотата в съвременния човек/свят“  като отправна точка бе поезията на Цветелина Вътева и Антония Антонова и беше в две части: сценографски и актьорски. Ръководители бяха  тандемът Веселка Кунчева и Мариета Голомехова.

Уъркшопите имат за цел да създадат среда, в която съвместната работа между актьори и сценографи да постигне ново колективно живеене, творчески запознанства, придобиване на специфични умения и рефлективност в сферата на кукления театър. Лабораторният процес се провежда на сцената на Държавен куклен театър Стара Загора, където е и финалният показ. Уъркшопът се осъществи с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Едногодишна програма за подпомагане на частни организации в областта на сценичните изкуства“.

UNIMA (UNion Internationale de la MArionnette) е неправителствена организация под егидата на ЮНЕСКО обединяваща хора от всички краища на света, които допринасят за развитието на кукленото изкуство, с цел да използват това изкуство в името на общочовешки идеали като мир и взаимно разбирателство между хората без оглед на раса, политически, религиозни и културни различия, съгласно зачитането на изконните човешки права, посочени във всеобщата декларация за човешките права на ООН от 10-и декември 1948 г.

През 1963 година с Разпореждане 196 на Министерския съвет от 18 март 1963 г. е създаден Българският център на УНИМА. С това България става колективен член на Световната организация и започва да играе важна роля в международния културен живот.

Статутът на България, като държава с развито куклено изкуство с национален център до 200 члена определя и размерът на международния членски внос, което дава право на страната ни да има до трима членове на Съвета и да участва във всички структури.

Днес наред със съществуващите държавни и общински куклени театри, през последните години се добавиха още частни формации, които успешно популяризират достиженията на българската куклена школа в страната и по света.

Екип на Долап.бг