Балетът на Старозагорската опера очарова Кипър

След незабравимото си представяне със спектакъла на балета „Спящата красавица” на сцената на зала1 на Националния дворец на културата в София, Балетът на Старозагорската опера продължи своето триумфално шествие на остров Кипър. Младата многонационална балетна трупа под ръководството на изключителната Силвия Томова представи от 4 до 8 юни шест спектакъла на балетите „Спящата красавица” и „Лебедово езеро” от П. И. Чайковски в градовете Лимасол, столицата Никозия и Пафос. Препълнени зали, бурни аплаузи, специално внимание, снимки за спомен, автографи и емоционални възгласи съпътстваха изявите на солистите и кордебалета на Старозагорската опера, които за първи път гостуваха в красивата островна държава. Душата на Кипър бе докосната от красотата и емоцията на класическия танц в неговото най-емблематично превъплъщение в „балетите на балетите” „Спящата красавица” и „Лебедово езеро”. На 5 юни в Никозия на спектакъла на балета „Лебедово езеро” присъства и посланикът на Република България в Кипър Н. Пр. г-н Любомир Тодоров, който поздрави артистите на сцената и се обърна към тях с думите: „Позволете ми да ви поздравя за вашия спектакъл. Тази вълнуваща приказка, която пресъздадохте докосна моята душа и душите на всички зрители в залата. За което много ви благодаря! Ние от Посолството на България се гордеем с всички вас, защото това изкуство е ново като събитие в Кипър и вие го донесохте и го представихте по брилянтен начин! А аз съм особено горд, че вашият изключителен ръководител г-жа Силвия Томова е свързана със Стара Загора, а това е моят роден град! Благодаря ви!”.

„За нас това турне беше и тест за издръжливост! Много тежка програма, но си струваше! Обожавам моите артисти, възхищавам се от тях! С всяко представление те танцуваха все по-добре и по-добре! Спектаклите  бяха наистина на световно ниво! А беше огромно  натоварването! Вълнувах се за всеки един от тях – на кипърска сцена се случиха и дебюти: Клара Ферер дебютира в ролята на Одета/Одилия! Беше страхотна! Фиорди Лоха се преобрази пред очите ми като принц и публиката не го пускаше от сцената! Фредерикo Пинто – още един превъзходен принц! Каито Такахаши и Акари Мориматсу бяха за първи път двойка в ролите на принц  Дезире и принцеса Аврора в „Спящата красавица” – чудни! Филипо Сарторели дебютира великолепно като Шута в „Лебедово езеро”! Анелия Димитрова – тя продължава да ме изненадва със своята невероятна психика и класа! Ивайло Янев, Ромина Славова, Богдана Сергеева и всички останали солисти и артист-балетисти, които демонстрираха своя световен полет с изумителна лекота и класа! Благодаря на целия технически екип! Много благодарна публика от познавачи, които ни обсипваха с комплименти и продължавам да получавам възторжени отзиви от зрители, колеги, специалисти…”- споделя все още под въздействие на преживяното Силвия Томова.

След кратка и заслужена почивка балетната трупа на Старозагорската опера продължава своята интензивна работа и ще зарадва съвсем скоро и своите български почитатели с участието си в премиерния спектакъл на мюзикъла „Есмералда” на 30 юни и 2 юли в Стара Загора. Хореографията е на световно признатия хореограф Марио Пиаца с огромно присъствие с авторски хореографии в съвременния световен театър и мюзикъл. На 9 юли Балетът на Старозагорската опера ще открие Седмия летен сезон на оперните театри – Сцена на вековете 2022 с хитовия спектакъл-фойерверк „Сънят на Пилат” по музика на Стефан Димитров и хореография на Василий Медведев.