217 абсолвенти дипломира Медицинският факултет на Тракийски университет – Стара Загора

В късния следобед на 11 юни 2022 г. в аулата на Медицинския факултет на Тракийски университет – Стара Загора се състоя церемония по дипломиране 217 абсолвенти от випуск 2021г. Събитието уважиха цялото ректорско ръководство, начело с ректора доц. д-р Добри Ярков, доц. д-р Димитър Петков – председател на Общото събрание, доц.д-р Бисер Борисов – гост от Медицинския университет в Плевен, декани, зам.декани и директори на факултети, колежи и ДИПКУ, представители на здравни заведения, близки и роднини на дипломантите.

Пръв към тях се обърна ректорът доц.д-р Добри Ярков:

„За мене е чест и привилегия да Ви приветствам с дипломирането Ви. Сърцето ми прелива от радост като виждам тази зала препълнена с млади хора. Това е нещо незабравимо…

Първо искам да Ви благодаря, че избрахте Медицинския факултет на Тракийски университет. Ето, Вашите мечти са осъществени! Гордейте се, че сте избрали най-благородната професия – да помагате на хората!

Пожелавам Ви винаги да бъдете на страната на доброто и на истината. Останете в България, работете тук и тук създайте семейства, тук си купете жилища и тук да бъде Вашата кариера. Това ще бъде най-доброто за България!

От тази година започваме широко да отваряме вратите на Университета за кариерно развитие на тези, които искат да се занимават с наука и с преподавателска дейност. На тях казвам добре дошли и да не губят време. Има възможност за аспирантури, за асистенти, така че заповядайте!Колеги, Вие сте избрали за Вашето висше образование, което днес завършвате университет на бъдещето. Тракийският университет стои много високо в картата на висшето образование, а Медицинският факултет е водещият. Вас са Ви обучавали професори и доценти, които са не само с национално, но и със световно значение и компетенция. Затова нямам съмнение, че и Вие ще се реализирате като добри специалисти. Никога не късайте връзката с университета.

Желая Ви от сърце попътен вятър, здраве и добро кариерно развитие“- пожела ректорът.

Със ставане на крака, с бурни и продължителни аплодисменти и възгласи, изключително въодушевено абсолвентите посрещнаха своя любим декан доц. д-р Юлиан Ананиев . Той отново избегна клишетата и стандартните речи и сподели простичка притча за безпределната отдаденост на родителите към бъдещето на децата си и за неписаните закони, децата да ценят, не забравят и благоговеят пред родителите си. Мъдрости, нужни се само на младите хора, но на всеки човек. Деканът благодари на родителите от свое име и от името на колегите си за оказаната подкрепа през годините на следването на синовете и дъщерите им, вече тръгнали по своя собствен път.

Доц. д-р Ананиев приветства абсолвентите:“На Вас, млади приятели, скъпи колеги, желая Ви най-ценното във Вашите професии – бъдете най-вече непримирими! Бъдете смисълът на всяко ваше действие и никога не изневерявайте на истината. Борете се за всеки един човешки дъх, за всяка искра надежда, за всяка една протегната ръка. Бъдете хора! На добър час!“.

От името на абсолвентите на приветствията и благопожеланията отговори отличника на випуск 2021 „Медицина“ – д-р Виктория Карамитева. Тя благодари на преподавателите, на семействата, родителите и приятелите и към колегите си за положените усилия. „Да бъдеш лекар е призвание! Мечтаната ни професия сега е наш дълг“- каза отличничката.

Медицинският факултет дипломира общо 217 специалисти. От тях 93-ма магистри -лекари,от които 62-ма българи и 31 чуждестранни студенти. Средният успех на випуска е много добър 4,82. На българите средният успех е отличен 4.88. 11 чуждестранни студенти, които се обучават на български език са постигнали среден успех – добър 4.16, а 20-те, обучавани на английски език – мн. Добър 5.01. Отличниците са 10.

Дипломи получиха 24 медицински сестри със среден успех 4.50, 13 акушерки – 4.48, 17 бакалаври в специалност „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ – 5.17, 23 бакалаври специалност „Социални дейности“ – 5.16, 8 в „Управление на здравните грижи“- 5.35, 7 в „Здравен мениджмънт“- 5.30 и общо 32-ма в магистърските специалности „Управление на здравните грижи“ и „Здравен мениджмънт“ – 5.91.

Хипократовата клетва, създадена 400 години преди Христа прочете деканът доц. д-р Юлиан Ананиев, а всички абсолвенти се заклеха.

Всички 53-ма отличници от випуск 2021 получиха грамоти и подаръци за висок успех и активна обществена дейност.

Спази се и церемонията на финала. 217 академични шапки полетяха към небето!

На добър час и попътен вятър, млади специалисти!

Росица Ранчева