Първо основно училище в град Гълъбово гордо носи името Паисий Хилендарски

Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя език!“

Вече 117 години Първо основно училище в град Гълъбово, носи гордо името Свети Паисий Хилендарски. Това е училище с минало, традиции и богато на спомени! Училище, което обучава децата на Гълъбово, гради нова история, въвежда иновациите редом с традициите.

Паисий Хилендарски е този, който призовава: „четете, да знаете…“, в чийто думи се изразява силният дух на българина-мислител и просветител.

В навечерието на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 60 години от канонизирането му и 260 години от написването на „История славянобългарска“ учениците под ръководството на своите учители подготвиха концерт „Доброто е винаги до нас“, участваха в конкурс за рисунка „Горди паисиевци“, преписваха „История славянобългарска“, а първокласниците създадоха книжка с любими приказки, сподели директорът Теодора Желева.

На 11.05.2022 година, в деня на светите братя Кирил и Методий, бяха открити обновеният двор, спортните площадки, както и фасадата в Първо основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ гр. Гълъбово по социален проект „Енергия за образованието“, финансиран и реализиран от „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и с подкрепата на Община Гълъбово в лицето на кмета господин Николай Тонев.

Днес учители и ученици се радват на реновираното училище и вярват, че мечтите се сбъдват.

Росица Ранчева