Джаз форум Стара Загора ‘2022 вече е история

Много наслада, емоции, вълнения, спомени, радост, изненади, добри надежди, вкус и високи естетически критерии донесе на привържениците си десетото издание на Джаз форум Стара Загора- 2022. Само първата вечер концертите се случиха на обичайното място – Античната улица „Августа Траяна“. За следващите две, заради непрестанния дъжд, Държавна опера Стара Загора отвори широко врати и като любезен домакин предостави всички комфортни услуги на изпълнителите и на публиката.

Третият, последен ден, може да се нарече с едно име – веселяшки.

Както беше обещано един час преди началото на концертната програма, джазът беше за децата. Фоайето на операта стана царство на бъдещите джазмени, силно подкрепяни от татковците и майките и поведени по пътя на музиката от любимия Венци Благоев и оркестър в състав Надежда МакКюн – вокал, Станислав Арабаджиев -пиано, Димитър Благоев -китара, Димитър Шанов – контрабас и Невена Григорова -барабани.

Умее Венци да работи с децата, да ги окуражава да се явят на сцената, да покажат колко могат да пеят и да свирят на различни инструменти. Пред смаяните очи на хлапетата той разтвори няколко вълшебни куфара и раздаде на присъстващите 40-50 деца най-невероятни ударни инструменти. Малко по малко и родителите им се запалиха да чукат, да тракат, да бият с маракаси…Свобода и щастие!

Появиха се първите певци, които за цял живот ще запомнят изпълнението например на „Зеленчуци, който не яде…“ в операта, с акомпанимент на живо на истински голям оркестър. Престраши се и една малка цигуларка, която изсвири на ½ цигулчица химна на Европа. Друг сладурчо седна на барабаните да чука суинг…

Изключително забавно, поучително, пленително.

Изведнъж, откъм единия изход на салона прозвуча някакво диксиленче. Зададоха се готини музиканти – всички със сламени шапки и тиранти и сред тях, кой мислите- не безизвестният проф. Цанко Яблански – бивш кмет на Стара Загора и дипломат, но останал от младини до днес с душата на тромпетист. Браво!

Близо час Royal Dixie Band – Велико Търново весели препълнената с публика зала на операта. Това е съставът, който точно преди 10 години участва в първото издание на феста. От тогава досега те винаги участват през годините във форума като приятели на Старозагорския военен биг бенд. Според непретенциозното ми мнение, и шестимата инструменталисти са виртуози на своите инструменти: Младен Николаев -кларинет, Стефан Ников -тромпет, Георги Донев -цугтромбон, Цветомир Цанков – вокал и банджо, Красимир Стефанов -туба и Емил Костурков – ударни и бенд лидер. В програмата имаше от всичко и по много – диксилени и кралски диксилени, блусове, „американска класика“ – много настроение и аплодисменти.

По добра традиция последният концерт е на любимия на старозагорци и гости Военен биг бенд с диригент очарователният капитан Цветомир Василев. Освен постоянният състав на формацията на сцената бяха още Венцислав Благоев и приятели и солистите Михаил Йосифов – тромпет, Милица Гладнишка и Цветомир Цанков – вокал. Харизматичният диригент съобщи, че програмата на концерта е ретроспекция на предишните издания. Така прозвучаха пиеси, може би най-доброто, от концертите от 2012 г., 2015 г., 2016 г., 2018 г. Прекрасен ароматен цвят беше усмихнатата, темпераментна и гласовита Милица Гладнишка и дуетната й половинка Цветомир Цветков. Две абсолютни авторски премиери направи Михаил Йосифов с акомпанимент на оркестъра.

Когато програмата завърши, публиката отказа да си тръгне, преди Милица и Цветомир да изпеят „Лятно време“ на Гершуин. След биса от фоайето прозвучаха тромпетът на Венци и контрабасът на Димитър Шанов, които се сбогуваха с Десетия джаз форум Стара Загора в очакване на 11-то му издание!

Благодарност и признателност за безукорната организация и провеждане на феста на отдел „Култура“ на Община Стара Загора, на артистичния директор Венци Благоев, на екипа на операта, на озвучителите и осветителите, на легендарния инж. Емил Енчев, който през всичките години назад запечатва с фотоапарата си събитията на всички издания!

Росица Ранчева