Алумни клуб учредиха в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Стара Загора

Когато човек прави нещо с толкова много любов, то непременно ще пребъде!

На 11 юни 2022 г. бе учреден Алумни клубът на ГПЧЕ „Ромен Ролан“.

Въпреки дъждовното време в двора на училището се събраха бивши възпитаници, бивши и настоящи учители. Широки усмивки, сълзи от радост, думи за благодарност…

На събитието присъстваха двама от знаковите директори – първият директор на гимназията, господин Кънчо Матев, и госпожа Иванка Сотирова, директор в периода 1996 – 2011 г.

Идеята и целите на клуба представиха учредителите му Данаил Маринов и Елена Диамандиева-Китова от випуск 2006 г.

Мисията на Алумни клуб „Ромен Ролан“, който е основан на принципите на взаимопомощ и доброволчество и стъпва върху ценностите и историята на гимназията, е да свързва учениците, завършили училището, и в тясно сътрудничество с ръководството и учителите да организира кампании за личностно и професионално развитие на настоящите ученици.

Идеята е свързана с изграждане на лидери в бизнес, културно и обществено направление чрез менторство, практическо образование и помощ в първите стъпки на тяхната кариера.

Цел на клуба е подпомагане на материалната база на училището и дейностите му, както и учредяване на фонд за изявени гимназисти. Годишно ще се връчват две награди: ежемесечна стипендия на Алумни клуб „Ромен Ролан“ на ученик в рамките на една учебна година и награда за посланик на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ за активна дейност и натрупани постижения. Предвижда се основната постоянна инициатива на клуба да бъде менторската програма. Целта й е да развива ключови умения у талантливи роменролановци и да им даде силен старт в градежа на техния последващ академичен и бизнес успех.

В подкрепа на целите на клуба бе организирана дарителска кампания.

Фокус на събитието бе дискусионният панел, в който се включиха възпитаниците на гимназията директорът ѝ Теодора Николова, омбудсманът на Стара Загора Надежда Чакърова, Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“ и Данаил Маринов. Госпожа Николова е убедена: „Когато човек прави нещо с толкова много любов, то непременно ще пребъде“.

Практиката ме научи, че бъдещето е на мрежите, а не на монолитните или на йерархичните структури. Пазете тази неформална мрежа, тя ще се отплаща, когато най-малко очакваме“, каза Първан Симеонов, а Теодора Николова допълни: „Учениците имат нужда да знаят, че има на кого да разчитат.“

Градусът на емоциите от срещата на различни поколения роменролановци се поддържаше от изпълненията на някои от многото талантливи ученици: Женя Русева, 9.А клас, Мария Добрева, 8.Е клас, Никол Дочева, 9.Д клас, Теодор Палазов, 10.Г клас, Теодор Дойчев, 11.В клас.

Събитието бе спонсорирано от различни фирми в града и региона, в които работят възпитаници на училището. Срещата доказа, че роменролановци не са забравили думите на своя патрон: „Истински са само тези идеи, които са преживени вътрешно. Истински велики са онези, чието сърце бие за всички“

Донка МАТЕЕВА

Снимки: Мариана Митева